Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De kleine bundel

Uit Kerkliedwiki
Versie door Lydia Vroegindeweij (overleg | bijdragen) op 14 feb 2016 om 15:24 (jaartallen)
Ga naar: navigatie, zoeken

De kleine bundel bevat teksten en liederen van Michel van der Plas (1927-2013), geschreven voor uiteenlopende liturgische vieringen in de parochiekerk van de H. Apostel Paulus in Haarlem Zuid-West.

Ontstaan

De liederen zijn geschreven zonder literaire of theologische pretentie. Ze zijn vooral bedoeld om de (een) gelovige gemeenschap te dienen en een aanvulling te zijn op al voorhanden zijnde gebeden en gezangen. Daarbij probeert de dichter in nieuwe woorden uit te drukken wat altijd gemeengoed is geweest in geloof en vroomheid. De bundel vormt, met 99 liederen, een handreiking voor andere parochiegemeenschappen, die behoefte hebben aan meer keuze op het gebied van liturgische gezangen en gebeden.

Muziek

Michel van der Plas heeft veelal gebruik gemaakt van bestaande melodieën uit verschillende tradities. Daarnaast heeft Joop Stokkermans een aantal nieuwe melodieën geschreven bij de nieuwe teksten. In de bundel zijn een vijftal zgn. Marialiederen opgenomen. Ook zijn verschillende liedmelodieën van een componist (Schubert, Haydn) samengebracht tot een soort 'ordinarium-gezangen'. De overeenkomst is dan de componist, niet de toonsoort of de de aard van de melodie, zodat het niet noodzakelijk is, de volledige 'Schubert-mis' of 'Haydn-mis' tijdens een viering ten gehore te brengen.

Uitgave

Hilversum : Gooi en Sticht, 1981.

Overzichten