Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De steppe zal bloeien: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 9: Regel 9:
 
|Bijbel1-boek=Jes
 
|Bijbel1-boek=Jes
 
|Bijbel1-hfdst=35
 
|Bijbel1-hfdst=35
 +
|Bijbel2-boek=Ps
 +
|Bijbel2-hfdst=126
 +
|Bijbel3-boek=Ez
 +
|Bijbel3-hfdst=37
 
|componist1=Antoine Oomen
 
|componist1=Antoine Oomen
 
|componist1-v=a
 
|componist1-v=a
Regel 44: Regel 48:
 
=== Inhoud ===
 
=== Inhoud ===
 
Het lied is gebaseerd op de tekst van Jesaja 35:1-10.
 
Het lied is gebaseerd op de tekst van Jesaja 35:1-10.
 +
Oosterhuis' bewerking van psalm 126 is tamelijk populair geworden: 'Als God ons thuisbrengt uit onze ballingschap, dat zal een droom zijn!' Voor de onverwachte terugkeer uit de vervreemding gebruikt de oorspronkelijke psalmdichter een beeld:
 +
'Zoals een bedding
 +
in het woestijnland
 +
plotseling volstroomt,
 +
bruisend van water....'.
 +
In de Negev-woestijn kan, in de regentijd, een volslagen droge bedding heel snel en heel onverwacht veranderen in een kolkende stroom. Zó onverwacht en snel, zo onvoorzien kan God de wanhoop doen keren.
 +
Voor de bewoner van het bijbelse land dus, veel meer dan voor ons, een vertrouwd beeld. Ook de profeet Jesaja gebruikt dit beeld in hoofdstuk 35, ooit bij ons bekend als 'de dorre vlakte der woestijnen'. En die zal bloeien....
 +
Ook Huub Oosterhuis gaat de woorden van psalm 126 in dit lied te buiten: hij neemt het beeld van de psalm én de profeet samen, maar verwijst ook naar de rotsen die openbarsten en water geven (zie psalm 114: 8 en het verhaal uit Numeri 20). Bij Oosterhuis loopt dit alles uit op opstanding. Het zijn alle paasverhalen en paaspsalmen. In de derde strofe komen de beelden uit Ezechiël 37 naar voren. De woestijn is de ballingschap is de door waaruit God ons uitleidt en tot nieuw leven roept. (Toelichting ontleend aan 'Lied van de week', oktober 1988.)
  
 
==Muziek==
 
==Muziek==
 +
Dit lied is voornamelijk bekend in de zetting van Antoine Oomen (a) maar daarbij is de hoofdrol weggelegd voor het/een koor. Willem Vogel schreef een zetting (b) waarin de volledige tekst in de mond van de gemeente wordt gelegd.
 +
In de melodie van Willem Vogel (b) speelt hij met het hoofd- en nevenaccent van de tekst. Met name door de tweede en derde tel vaak dezelfde noot te geven, krijgt de tweede tel een zwaarder accent, dat anders ten goede van de derde tel zou komen. Hier moet de gemeente misschien even aan wennen, maar des te duidelijker komen opklimmende motieven naar voren op teksten als 'staan vol water, maar dicht' en 'het water zal tintelen, stralen, dorstigen komen en drinken'. Elke strofe wordt door Vogel een toon omhoog getransponeerd. Hierdoor wordt in de laatste strofe een climax van woord en toon bereikt. Met de herhaling van de motieven uit de eerste regel in de laatste regel van de strofe bewerkstelligt de componist een quasi-refreinfunctie. (Toelichting ontleend aan 'Lied van de week', oktober 1988, waarin ook de zettingen met orgelbegeleiding zijn opgenomen.)
 +
 
=== Zettingen ===
 
=== Zettingen ===
 
* Henk Lemckert (naar zetting van A. Oomen) [http://www.liedboekzettingen.nl/wp-content/uploads/2014/10/nlb-608-s.pdf C.F. in sopraan zowel in C als in D] (www.liedboekzettingen.nl).
 
* Henk Lemckert (naar zetting van A. Oomen) [http://www.liedboekzettingen.nl/wp-content/uploads/2014/10/nlb-608-s.pdf C.F. in sopraan zowel in C als in D] (www.liedboekzettingen.nl).

Versie van 18 nov 2015 om 19:58

Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Liedboek 2013 608 Tussentijds 49 Gezangen voor Liturgie 591 Oud-Katholiek Gezangboek 519 Evangelische Liedbundel 48 Zangen van Zoeken en Zien 457
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
De steppe zal bloeien
Het lied van de opstanding
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 20e eeuw
Tekst
Dichter Huub Oosterhuis
Bijbelplaats Jes 35
Psalm 126
Ez 37
Metrisch 6-9-5-8-6-6-6-9-8-6-6-9
Muziek
Componist Antoine Oomen (a)
Willem Vogel (b)
Solmisatie 5-3-4-2-1-3 (a)
5-3-2-2-1-5 (b)
Gebruik
Kerkelijk jaar Paasnacht
Allerheiligen
Voleinding
Liedbundels
Liedboek 2013 608
Tussentijds 49
Gezangen voor Liturgie 591
Oud-Katholiek Gezangboek 519
Evangelische Liedbundel 48
Zangen van Zoeken en Zien 457

De steppe zal bloeien is een lied van Huub Oosterhuis. De titel luidt: Het lied van de opstanding. Het is op muziek gezet door Antoine Oomen en ook door Willem Vogel.

Opname beluisteren

  • Gezongen versie, melodie (a) Antoine Oomen:

<html5media height="50" width="200">http://www.bijbelencultuur.nl/b/bnc/media/jes_steppe_default_default.mp3</html5media>

  • Het lied is opgenomen op de gelijknamige cd uitgegeven door De Nieuwe Liefde.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven. De woordwolk geeft een indicatie van de taal die in het lied wordt gebruikt.

Woordwolk liedtekst

Ontstaan

Inhoud

Het lied is gebaseerd op de tekst van Jesaja 35:1-10. Oosterhuis' bewerking van psalm 126 is tamelijk populair geworden: 'Als God ons thuisbrengt uit onze ballingschap, dat zal een droom zijn!' Voor de onverwachte terugkeer uit de vervreemding gebruikt de oorspronkelijke psalmdichter een beeld: 'Zoals een bedding in het woestijnland plotseling volstroomt, bruisend van water....'. In de Negev-woestijn kan, in de regentijd, een volslagen droge bedding heel snel en heel onverwacht veranderen in een kolkende stroom. Zó onverwacht en snel, zo onvoorzien kan God de wanhoop doen keren. Voor de bewoner van het bijbelse land dus, veel meer dan voor ons, een vertrouwd beeld. Ook de profeet Jesaja gebruikt dit beeld in hoofdstuk 35, ooit bij ons bekend als 'de dorre vlakte der woestijnen'. En die zal bloeien.... Ook Huub Oosterhuis gaat de woorden van psalm 126 in dit lied te buiten: hij neemt het beeld van de psalm én de profeet samen, maar verwijst ook naar de rotsen die openbarsten en water geven (zie psalm 114: 8 en het verhaal uit Numeri 20). Bij Oosterhuis loopt dit alles uit op opstanding. Het zijn alle paasverhalen en paaspsalmen. In de derde strofe komen de beelden uit Ezechiël 37 naar voren. De woestijn is de ballingschap is de door waaruit God ons uitleidt en tot nieuw leven roept. (Toelichting ontleend aan 'Lied van de week', oktober 1988.)

Muziek

Dit lied is voornamelijk bekend in de zetting van Antoine Oomen (a) maar daarbij is de hoofdrol weggelegd voor het/een koor. Willem Vogel schreef een zetting (b) waarin de volledige tekst in de mond van de gemeente wordt gelegd. In de melodie van Willem Vogel (b) speelt hij met het hoofd- en nevenaccent van de tekst. Met name door de tweede en derde tel vaak dezelfde noot te geven, krijgt de tweede tel een zwaarder accent, dat anders ten goede van de derde tel zou komen. Hier moet de gemeente misschien even aan wennen, maar des te duidelijker komen opklimmende motieven naar voren op teksten als 'staan vol water, maar dicht' en 'het water zal tintelen, stralen, dorstigen komen en drinken'. Elke strofe wordt door Vogel een toon omhoog getransponeerd. Hierdoor wordt in de laatste strofe een climax van woord en toon bereikt. Met de herhaling van de motieven uit de eerste regel in de laatste regel van de strofe bewerkstelligt de componist een quasi-refreinfunctie. (Toelichting ontleend aan 'Lied van de week', oktober 1988, waarin ook de zettingen met orgelbegeleiding zijn opgenomen.)

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Liturgisch gebruik

Het lied gaat over de opstanding en is dus bij uitstek geschikt voor een Paas-liturgie in de Paaswake of Paasmorgen. Het wordt ook veel gebruikt bij uitvaartdiensten en bij diensten waarin de overledenen worden herdacht.

Hymnologische informatie

Culturele informatie

In 2006 is het lied 'De steppe zal bloeien' van dichter Huub Oosterhuis en componist Antoine Oomen uitgeroepen tot het mooiste religieuze lied. De luisteraars van de NCRV-radioprogramma's Te Deum Laudamus en Schepper & Co plaatsten dit 'Lied van de opstanding' op de eerste plaats van hun top 10.

Literatuur

Toelichtingen:

  • Sytze de Vries/Cor Brandenburg: Lied van de week 881025
  • Continuo: Zingen en spelen, blz.75 (Louis van Tongeren/Siem Groot)

Externe links