Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Erken de Ene: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Inhoud)
(Opname beluisteren)
 
Regel 14: Regel 14:
  
 
==Opname beluisteren==
 
==Opname beluisteren==
 +
* Uitgevoerd door Pancras Consort o.l.v. Catrien Posthumus Meyjes, m.m.v. Willeke Smits, orgel.
 
{{youtube|s7HPoTuD2UU}}
 
{{youtube|s7HPoTuD2UU}}
  

Huidige versie van 9 apr 2022 om 19:41

Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Erken de Ene
Genre Onberijmde psalm
Vorm Vrije vorm
Periode 2022
Psalm 29
Schrijver David (volgens opschrift)
Latijnse titel Afferte Domino
Vulgaat Psalm 28
Tekst
Dichter Roel Bosch
Bijbelplaats Psalm 29
Muziek
Componist Willeke Smits
Liedbundels
Psalmen anders 29a

Erken de Ene is een lied bij Psalm 29, geschreven door Roel Bosch en op muziek gezet door Willeke Smits.

Opname beluisteren

  • Uitgevoerd door Pancras Consort o.l.v. Catrien Posthumus Meyjes, m.m.v. Willeke Smits, orgel.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

De redactie van 'Psalmen anders' meende dat Psalm 29 een plaats verdiende in deze uitbreiding van psalmbewerkingen in het Liedboek 2013. Het leidde tot een samenwerking van Roel Bosch en Willeke Smits. Op een psalmendag in de Tuindorpkerk, Utrecht, maart 2015, ‘Psalmen, stem en tegenstem’, werkten ze aan een nieuwe manier van onberijmd psalmzingen, in eerste instantie met Psalm 136 als model. De Psalmen 136 en 29 hebben een vorm die in een strofische vorm het eigene zal verliezen. Bij Psalm 29 nodigde de herhaling van 'de stem van de Eeuwige', en het afsluitende laatste woord 'shalom', uit tot het vinden van een ander muzikaal model, een vrije vorm. Uiteindelijk kwam het tot de vorm van lied 29a.

Inhoud

Psalm 29 is een ‘vreemde’ psalm. De tekst barst uit de voegen, het dondert en bliksemt, dieren baren jongen, de Stem van de Eeuwige klinkt zeven maal. Uiteindelijk daalt de vrede neer: shalom is het laatste woord. Ontzag, in het Engels ‘awe’, klinkt hier zeker volop door. Geen sprake van ‘de mens de kroon op de schepping’, zoals sommige bijbelvertalingen boven Psalm 8 zetten, hier is de mens misschien eerst vooral een grote mond, maar al gauw een klein en kwetsbaar mensje. Hij moet zijn plaats kennen! Tekstschrijver en componist werkten aan een versie die op vele wijzen uitvoerbaar zou zijn. Het refrein staat op melodie genoteerd, de zevenmalige herhaling van ‘de Stem’ klinkt op de tonen die de zangers zelf op dat moment gepast vinden. Voor de solostem liggen alle wegen open. Je kunt het begeleiden met orgel, piano, slag- of blaas- of strijkinstrumenten. Hoe dan ook zal de uitvoering elke keer een andere klank krijgen. Daarmee heeft het elementen van de ‘vrije heterofonie’ uit de Schotse psalmzang en de clusters uit moderne muziek in zich verenigd.

Willem Barnard schreef: "Is Psalm 29 een psalm om te zingen? Jazeker, bij uitstek. Maar niet in berijmde vorm, met strofen die de cadans van de bijbeltekst geen recht doen. … Die zevenvoudige stem zou de zangvorm moeten bepalen, met een krachtige inzet, vs 1 en 2, en een majestueuze ontplooiing aan het eind, echt een apotheose. Het laatste woord van de psalm is sjaloom. Daar moet het heen." (Willem Barnard, Tegen David aan praten, gepeins bij psalmen, p. 118).

Muziek

In de gemeentebundel staat onder deze psalm de aanwijzing:

  • De zangers zingen de tekst met noten meerstemmig, ieder kiest vrij de toon uit het akkoord en kan naar hartenlust variëren, waarbij ook andere harmonische kleuren toegevoegd kunnen worden. Het proces van kiezen en luisteren zorgt dat elke uitvoering uniek is.
  • Een kleine groep kan hierbij het voortouw nemen, in de uitnodigende verwachting dat ieder die dat wil de eigen stem voegt in het geheel.
  • Een of meer musici kunnen een geïmproviseerde begeleiding toevoegen. Daarbij volgen ze het tempo van de zang.
  • Een solist spreekt of reciteert de tekst waar geen noten bij staan, musicus of musici begeleiden, passend in de toonsoort.

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Geschreven in 2021, in opdracht van de redactie van 'Psalmen anders'.

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten