Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Gebruiker:Ellen van der Sar

Uit Kerkliedwiki
Versie door Ellen van der Sar (overleg | bijdragen) op 4 jul 2020 om 20:11 (Contact)
Ga naar: navigatie, zoeken

Achtergrond

Ik ben opgegroeid in een vrolijk gereformeerd gezin, waar eerst een harmonium stond, dat werd ingeruild voor een elektronisch orgel toen bleek dat drie van de zes kinderen zich het orgelspel meer en beter eigen wilden maken. Eén van hen was ikzelf. In 1973, ik was 10 jaar, verscheen het 'Liedboek voor de Kerken'. Op mijn 'School met den Bijbel' in Nagele werd meegedaan met een landelijk project, om deze liedbundel bekend te maken. Mijn ouders lazen aan tafel, als alternatief voor de lezing uit de Bijbel, een (gedeelte) van een psalm of gezang. Teksten en melodieën zijn me aldus met de paplepel ingegoten. Vanaf 13-jarige leeftijd heb ik kerkdiensten begeleid, en daarvoor gebruik gemaakt van allerlei bundels, muziekbijlagen en zettingen die in de 'vakliteratuur' verschenen. Ik ben organist geweest in resp. de Gereformeerde Kerk te Nagele, de Bevrijdingskerk en de Vredehorst te Wageningen, en heb als vervangend organist gespeeld op de Haagse orgels van o.a. de Petrakerk, de Ontmoetingskerk en de Badkapel. Daarnaast heb ik vaak en graag deel uitgemaakt van liturgiecommissies. In mijn huidige woonplaats Den Haag vind ik al jaren een kerkelijk thuis in de gemeenschap van de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Sinds januari 2016 ben ik redactiesecretaris van Laetare, tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek. Zie ook www.tijdschriftlaetare.nl.

Kerkliedwiki

Om in mijn eigen informatiebehoefte te voorzien, heb ik al vroeg in mijn loopbaan als organist registers aangelegd. Eerst een kaartenbakje, toen meerdere kaartenbakjes, vervolgens een kleine database met steeds meer gegevens. In 2013, bij de verschijning van het 'nieuwe' Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk heb ik deze database met gegevens over talloze liederen uit verschillende bundels (zowel protestants als katholiek) gekoppeld met gegevens uit de nieuwe liedbundel. Vervolgens heb ik daaruit verschillende transponeringstabellen gedestilleerd, die zowel in de publicatie 'Wegwijzer voor het Liedboek 2013 : liederen zoeken van en naar het Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk' als op de website www.wegwijzervoorhetliedboek.nl te raadplegen zijn. Dit bracht mij in contact met Lydia Vroegindeweij van de Stichting Kerkmuziek Netwerk. Onze gesprekken gingen en gaan vaak over de mogelijkheid om 'traditioneel' bronmateriaal over kerkliederen (tekst én melodie) op een moderne manier te publiceren, en aan de zijlijn heb ik bijgedragen aan de ontwikkeling van deze kerkliedwiki.

Bijdragen

Zoals gezegd, heb ik inmiddels een grote verzameling opgebouwd van vakliteratuur, liedbundels en aanverwante informatie over liturgiek, kerkmuziek, leesroosters en dergelijke. Daarvan maak ik gebruik bij het publiceren van de verschillende onderdelen op de afzonderlijke wikipagina's per lied. Om het werk aantrekkelijk te maken kies ik bij het toevoegen van informatie op deze pagina's voor het verwerken van een complete bundel van één dichter, of voor het toegankelijk maken van een reeks boekjes met liederen voor jonge kinderen, een selectie van liederen bij een moment uit het kerkelijk jaar. Ik ervaar het als een geweldig voordeel dat de kerkliedwiki zich in de volle breedte van de kerkelijke liedcultuur beweegt, en zich niet beperkt tot de verwijzing van en naar Liedboek 2013.

Contact

Sinds september 2010 houd ik me - voornamelijk als zakelijk leider - bezig met het organiseren van klassieke concerten. Het zelf orgelspelen is door een fysieke beperking helaas niet meer mogelijk. Maar de liefde voor het kerklied is duurzaam. Desgewenst ben ik te bereiken via info@opmaat-producties.nl.