Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

God, die ons aan elkaar

Uit Kerkliedwiki
Versie door Ecthelion3 AWB (overleg | bijdragen) op 23 mei 2020 om 15:08 (top)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Tussentijds 201 (a) Zingt Jubilate 662 (a)
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
God, die ons aan elkaar
Periode 1957
Tekst
Dichter Ad den Besten
Bijbelplaats Johannes 2:1-11
Johannes 15:1-8
Muziek
Componist Bernard Huijbers (a)
Intermonasteriële Werkgroep voor Liturgie (b)
Melodie De Geest des Heren heeft
Solmisatie 1-3-2-3-4-5 (a)
1-1-7-1-2-3 (b)
Gebruik
Liturgie Maaltijd van de Heer
Thema Trouw en huwelijk
Liedbundels
Tussentijds 201 (a)
Zingt Jubilate 662 (a)
Abdijboek 176 (b)
Poëzie om te zingen 56
Zingend Geloven 2-181

God, die ons aan elkaar is een huwelijkslied van Ad den Besten, bekend geworden op een melodie van Bernard Huijbers. Het kan ook gebruikt worden als gebed voor de eenheid onder de christenen.

Opname beluisteren

Tekst

Ontstaan

Dit is de oudste liedtekst van Ad den Besten, geschreven in 1957. Een jaar later werd de tekst in het maandblad 'Wending' gepubliceerd, waarna Bernard Huijbers er een melodie voor maakte, die nadien ook gebruikt werd voor de gezangen God die in het begin en De Geest des Heren heeft.

Inhoud

Het is een trinitarisch opgebouwd huwelijkslied. De eerste strofe is tot 'God' de Vader gericht, de tweede tot de 'Zoon van God', terwijl de derde een echte aanroeping is tot de 'Geest'. Het verhaal van de bruiloft te Kana en de passages over de ware wijnstok zijn in de strofen 1 en 2 duidelijk herkenbaar. In strofe 3 wordt de 'Geest van God' als derde persoon van de Drieëenheid aangeroepen ter bewaring en tot behoud van deze verbintenis. Dan zijn we 'gezond van ziel bloed' en hebben wij deel aan 'leven in overvloed'. De liedtekst werd door de dichter in zijn bundel 'Loflied voor tegenstem' in de reeks vrije liederen geplaatst, omdat ze niet aan een bepaald bijbelgedeelte gebonden zijn, al treft men er ook vele toespelingen op de bijbel in aan.

Muziek

Muziekuitgaven

Zie het artikel Zie De Geest des Heren heeft (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen van deze melodie.

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Ignace de Sutter bespreekt dit lied in de bundel ' Psalmen, hymnen en liederen : een tweede reeks hymnologische studies over het kerklied in de oecumene', 1978, p. 153-155. ISBN 9026478135.

Externe links