Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Heer, laat uw Woord uw woorden in ons spreken

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Heer, laat uw Woord uw woorden in ons spreken
Tuinman Jezus
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 2011
Tekst
Dichter Hans Werkman
Bijbelplaats Galaten 5:19-26
Metrisch 11-10-11-10
Muziek
Componist Peter Sneep
Solmisatie 5-1-2-3-4-5-1-4-3-2-2
Gebruik
Kerkelijk jaar Pinksteren
Liturgie Rond de Schriften
Thema Geloof
Liefde
Vrede en gerechtigheid

Heer, laat uw Woord uw woorden in ons spreken is een lied van Hans Werkman bij Galaten 5:19-26. De melodie is van Peter Sneep.

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Hans Werkman stelde in 2011 een boek samen met bijbelstudies door verschillende predikanten onder de titel Er gaat een Man door Kanaän. Hij maakte bij elk hoofdstuk een lied en vroeg Peter Sneep om daarbij nieuwe melodieën te maken. Heer, laat uw Woord uw woorden in ons spreken is daarin het derde lied, bij een bijbelstudie over Galaten 5:19-26 door dominee Wim van der Schee uit Amsterdam.

Inhoud

Jezus is een tuinman. Dat leerde Hans Werkman al van Zuster Bertken, een non uit de 15e, 16e eeuw. poem'Ik was in mijn hoofkijn om kruud gegaan, Ik en vand er niet dan distelen ende doorn staan' /poem schreef zij vanuit haar cel in de Buurkerk in Utrecht. Zuster Bertken schrijft dan over het menselijk leven in de vorm van een tuin waarin veel onkruid groeit. En dan komt er een tuinman en die rukt dat onkruid weg. En die zorgt er ook voor dat er iets anders in die tuin terechtkomt. Dat er leliënzaad voorradig is en dat er rozen kunnen komen. Wie is die tuinman? Zuster Bertken weet dat. poemJezus is zijn name, die minre mijn! Ik wil hem eeuwelijk dienen en zijn eigen zijn.' /poemOp dat spoor koos Werkman voor wat God wel wil, namelijk de vruchten van de Geest uit Galaten 5. Daar had Werkman bloemen voor nodig, net als Zuster Bertken. Want bij vruchten denk je aan planten en bloemen. Hij koos voor de klimroos, voor het vergeet-mij-nietje, voor de ogentroost, de duizenschoon. Hij koos die bloemen om hun klank, maar om het te laten passen in het metrum van het lied, heeft hij ook lijstjes met bloemennamen geraadpleegd. Het lied sluit af met de goudregen op de nieuwe aarde.

Muziek

Peter Sneep heeft geprobeerd een melodie maken die net zo fris is als de bloeiende bloemen en planten die in het lied worden genoemd.

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

  • Hans Werkman geeft in zijn boek aan dat het lied ook kan worden gezongen op de Geneefse melodie van Psalm 110.

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.