Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Heer, wij loven en aanbidden U

Uit Kerkliedwiki
Versie door Ecthelion3 AWB (overleg | bijdragen) op 25 feb 2019 om 18:53 (Robot: automatisch tekst vervangen (-<videoflash>(.+)\|[0-9]+\|[0-9]+</videoflash> +{{youtube|\1}}))
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Gereformeerd Kerkboek 2017 185
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Heer, wij loven en aanbidden U
Te Deum
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 2003
Tekst
Dichter Ria Borkent
Bijbelplaats Openbaring 4:6-11
Jesaja 6:3
Johannes 1:14
Galaten 4:4
Hebreeën 2:14-15
Psalm 28:9
Psalm 145:2
Psalm 31:2
Metrisch 9-7-6-6-9-7-6-6
Muziek
Componist Peter Sneep
Solmisatie 1-1-1-1-2-2-2-2-1
Gebruik
Liturgie Te Deum
Getijde v/d dag Ochtend
Avond
Thema Aanbidding
Loven en danken
Liedbundels
Gereformeerd Kerkboek 2017 185

Heer, wij loven en aanbidden U is een bewerking van het Te Deum door Ria Borkent. De melodie is van Peter Sneep.

Opname beluisteren

  • Opname te beluisteren op de CD Lied van Verlossing (Cantilena, BM 2202). Samenzang in de Oude Kerk van Meppel; Peter Sneep, orgel.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom niet worden weergegeven.

Ontstaan

Ria Borkent maakte op van Peter Sneep verzoek een jubileumlied voor het Nederlands Dagblad in 2004. Sneep was verbaasd over het resultaat, want hij had een feestelijk jubileumlied verwacht, maar Borkent leverde een kyrielied met als beginregel 'Is dit uw wereld, Heer?' en het kostte Sneep veel tijd om daar een geschikte melodie bij te maken. Borkent begreep Sneeps aarzeling bij dit lied. Ze mailde ‘ter compensatie’ een bewerking van het aloude Te Deum. De bestaande berijming ervan op de melodie van psalm 89 vond ze te langdradig en ongeschikt om in één keer te zingen - wat volgens haar wel de bedoeling is van het Te Deum. Onder invloed van het project Psalmen voor Nu, waarvan ze medewerker was, maakte ze een tekst zonder rijm. Alleen de laatste twee regels van het vierde (tevens laatste) couplet rijmen. De Te Deum-tekst van Borkent sprak Sneep zeer aan. Nog diezelfde dag, 19 november 2003, componeerde hij de extatische melodie.

Inhoud

Het Te Deum is een christelijke hymne in het Latijn, die begint met de woorden 'Te Deum Laudamus' (U, God, loven wij). De hymne zou zijn ontstaan in Noord-Afrika rond het jaar 400 na Christus. Mogelijk is de dichter Nicetas van Remesiana. De tekst voelt aan als een collage van Bijbelteksten, maar letterlijke Bijbelcitaten komen er bijna niet in voor. In de katholieke kerk werd en wordt het lied gezongen bij plechtige diensten - bijvoorbeeld na het winnen van een oorlog -, het vieren van priesterjubilea en in de vespers (avondgebed) voorafgaand aan kerkelijke hoogtijdagen. In de Anglicaanse kerk heeft het lied juist een plaats in de matins op zondagmorgen.

Muziek

De eerste helft van de melodie is vrolijk, maar nog vrij sober. In de eerste regel begint met vier keer een g, vier keer een a en dan weer een g. Die eerste zeven noten én de toonsoort komen overeen met het begin van het Concerto in G (naar een vioolconcert van Johann Ernst van Saxen-Weimar) van Johann Sebastian Bach, BWV 592. In de volgende regel van het lied komen er qua omvang twee noten bij, de b en de fis, om vervolgens in de vierde regel naar beneden te gaan. Daarna volgt er een uitbundig uitstapje naar de toonsoort a-klein, waarbij de vijfde en zesde een vage verwijzing bevatten naar de gregoriaanse noten van het Te Deum. Pas in de zevende regel bereikt de melodie na een octaafsprong zijn melodisch hoogtepunt. .

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.