Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Help:Solmisatieschema

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een solmisatieschema is een middel voor het weergeven van de melodielijn van de beginregel van een lied. Hiervoor gebruiken we het systeem van de relatieve notennamen (do, re mi, etc.).

Wie de tekst van een lied niet weet, maar wel de muziek, heeft met een solmisatieschema een extra zoekmogelijkheid. Op de Kerkliedwiki wordt het solmisatieschema gebruikt om liederen met dezelfde melodie te kunnen vinden en te presenteren in een lijstje.

Bij het opzoeken/noteren van de melodie via dit schema wordt geen rekening gehouden met de maat, waarde van de noten, etc. De eerste regel van de melodie wordt eenvoudig herleid tot een reeks cijfers. We hanteren daarvoor wel een enigszins vereenvoudigde versie waarin we geen rekening houden met verhogingen of verlagingen. Een toon die in een lager octaaf dan de do ligt, wordt niet afwijkend aangegeven (zoals elders wel eens gebruikelijk kan zijn). Het gaat hier slechts om een zoekhulp. Het blijkt snel genoeg uit de notatie in de liedbundel hoe het lied gezongen/gespeeld dient te worden.

Werkwijze bij invoeren

  • Zoek eerst de grondtoon van de melodie. Dit is de do=1.
  • De intervallen krijgen de bijpassende cijfers:
    • secunde = re = 2
    • terts = mi = 3
    • kwart = fa = 4
    • etc.

Voorbeeld

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.