Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jij leve lang: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (=Teksten)
 
(7 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Voor onderweg : 101 schriftliederen''' is een bundel liederen op tekst van [[Henk Jongerius]], getoonzet door [[Jan Raas]].
+
{{Liedbundel
 +
|Veel voorkomende liedbundel=Nee
 +
}}
 +
{{Zie artikel|Dit artikel gaat over de liedbundel, voor het lied waaraan de titel van de bundel is ontleend zie [[Wie nog kind in moeder is]].}}
 +
'''Jij leve lang''' is een bundel met teksten en liederen bij geboorte en groei. De teksten zijn van [[Peer Verhoeven]], [[Adri Bosch]] en anderen. De muziek is van [[Willem Vogel]].
 +
 
 +
De inhoud van de bundel is te vinden op de subpagina [[/Inhoud/]].
  
 
==Uitgever==
 
==Uitgever==
De bundel is verschenen in 2005 en uitgegeven door Gooi en Sticht, Kampen. ISBN 90-304-1082-5.
+
* Gooi en Sticht, ISBN 90 304 0888 X, 1996.
 
 
==Achtergrondinformatie==
 
Deze liedbundel is het resultaat van een 25-jarige samenwerking tussen Henk Jongerius en Jan Raas. Naast liederen uit eerder verschenen bundels (‘’Voor naamloze mensen : 12 schriftliederen’’ (1979), ‘’Ga voor ons uit : 14 schriftliederen’’ (1984), ‘’Voor alledag : zevenentwintig liederen voor koor, volkszang en orgel’’ (1999) bevat deze liedbundel veel nieuw en niet eerder gepubliceerd werk. De schriftliederen zijn bruikbaar op talrijke liturgische momenten, zowel in katholieke als protestantse kring. Ze kenmerken zich door de verstilde, meditatieve en ingetogen stijl die beiden eigen is.
 
 
 
==Inhoud==
 
===Muziek===
 
[[Jan Raas]] heeft in deze bundel getracht zijn melodieën een muzikale taal te laten spreken die algemeen wordt ervaren als eigen aan zowel de katholieke als de protestantse eredienst. Hij benutte daarbij het idioom van het gregoriaans en het Geneefse psalter. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van de aloude kerktoonsoorten.
 
In de inleiding bij de bundel schrijft Raas: ‘Ik hoop dat mijn melodieën hoe dan ook worden uitgevoerd met hetzelfde respect voor de tekst als waarmee ik ze heb gemaakt, zowel naar de vorm – klinkers, medeklinkers, klemtoon, spanning en ontspanning – als naar de inhoud: een voortdurend doordrongen zijn van wat de teksten willen zeggen.
 
===Teksten===
 
In deze verzamelbundel heeft de dichter, [[Henk Jongerius]] bij de verschillende ‘verzamelde’ liederen, een korte inleiding geschreven, die wij hier – gedeeltelijk – overnemen.
 
In ‘Voor naamloze mensen’ zijn liederen opgenomen die het moment waarin de gemeente met elkaar gedenkt wie God voor ons is, en hoe wij voor elkaar mensen kunnen zijn. Het gaat dan om een gebeuren waarin de mens van anonieme, naamloze mensen nieuw worden en een naam krijgen. Door deze nieuwe geboorte in het zingen van de gemeente zijn de hier verzamelde liederen geschikt om in de paastijd gezongen te worden.
 
De woestijn is in de Bijbel een belangrijke plaats. De mens leert er opnieuw naar de woorden van God te luisteren opdat zo het koninkrijk zal kunnen groeien onder hen. De liederen in het deel ‘Ga voor ons uit’ zingen van die tocht door de woestijn, maar evenzeer van het nieuwe land waarin de mens mag opstaan om in de vrijheid van Gods kinderen te wonen. In de veertigdagentijd kunnen deze liederen dienen als voorbereiding op het feest van Pasen.
 
In de joodse traditie bestaat er een reeks psalmen die op bepaalde dagen van de week gezongen of gebeden worden. Deze psalmen zijn in ‘Voor alledag’ verdicht tot liederen die het thema van de dag verwoorden: vertrouwen, recht en onrecht, klacht en kracht, onderweg, voleinding en schepping. Voor christenen is daar de zondag als dag van herschepping bij gekomen.
 
Uit het ‘Onze Vader’, het gebed dat Jezus zijn leerlingen leerde, koos [[Henk Jongerius]] telkens een bede en schreef er een liedtekst bij, om ‘de grondlijnen van ons gelovig bestaan te verbreden en verdiepen’.
 
‘Voor onderweg’ bevat een aantal pelgrimspsalmen, waarin de emoties die bij ‘mensen onderweg’ een rol spelen aan de orde komen: bedreigd zijn, een tochtgenoot hebben, vaste grond onder de voeten krijgen, samenwonen, in vertrouwen leven, dromen koesteren, je bemind weten.
 
In ‘Voor wie wachten’ zijn vier liederen voor de Advent en vijf liederen voor de Veertigdagentijd opgenomen, die aansluiten op de thema’s in de evangeliegedeelten van het A-, B- en C-jaar van de leesroosters. De liederen vormen aldus een beaming van het evangelie, of kunnen als lied na de verkondiging herinneren aan de woorden van Jezus.
 
Er zijn drie levensmomenten die een nieuw begin markeren: geboorte, de verbintenis tussen twee mensen die samen verder gaan, de naderende dood waarin wij voor een nieuwe geboorte staan. In ‘Voor een nieuw begin’ zijn voor deze momenten liederen bijeengebracht.
 
In het laatste deel van deze liedbundel, ‘Gij en wij’, zijn tien liederen opgenomen waarin het geheim van Gods naam ‘Ik-zal-er-zijn’ bezongen wordt.  
 
  
[[Categorie:Liedbundel]]
+
{{Beginnetje|liedbundel}}

Huidige versie van 26 mrt 2020 om 21:52

Jij leve lang

Zie het artikel Dit artikel gaat over de liedbundel, voor het lied waaraan de titel van de bundel is ontleend zie Wie nog kind in moeder is.

Jij leve lang is een bundel met teksten en liederen bij geboorte en groei. De teksten zijn van Peer Verhoeven, Adri Bosch en anderen. De muziek is van Willem Vogel.

De inhoud van de bundel is te vinden op de subpagina Inhoud.

Uitgever

  • Gooi en Sticht, ISBN 90 304 0888 X, 1996.
Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.