Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Loof God om zijn uitbundigheid

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Loof God om zijn uitbundigheid
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1993
Tekst
Dichter Ria Borkent
Bijbelplaats Handelingen 2
Psalm 51:8
Psalm 67
Psalm 96
Joël 3
Matteüs 28:19
Lucas 2:14
Johannes 3:8
Johannes 14:17
Galaten 4:6
Efeziërs 1:17
1 Johannes 4:10
Titus 2:11
Metrisch 8-8-7-8-8-7
Muziek
Componist Peter Sneep
Solmisatie 5-4-3-6-5-4-3-2-1
Gebruik
Kerkelijk jaar Pinksteren
Liturgie Rond de Schriften
Aanvang
Thema Loven en danken
Verwachting
Adem
Geloof
Liedbundels
Zing met de hemelboden 57
E&R-liedbundel 2 311
Een vogel is er thuis 190

Loof God om zijn uitbundigheid is een Pinksterlied. De tekst is van Ria Borkent. De muziek is van Peter Sneep.

Opname beluisteren

Samenzang in De Kandelaar in Amersfoort o.l.v. Mary Douma; Peter Sneep, orgel; Peter de Vries, trombone; kinderen van gereformeerde basisschool De Bron, Barneveld. Het lied heeft op deze opname nog zes coupletten.

Tekst

De tekst van dit lied is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Het lied is geschreven bij Handelingen 2, waar de uitstorting van de Heilige Geest wordt beschreven.

Ontstaan

Het lied is gemaakt voor de (vrijgemaakt-gereformeerde) Landelijke Werk- en Informatiedag voor kerkleden die in het evangelisatiewerk actief zijn, op verzoek van het het zogeheten Landelijk Verband voor Evangelisatiearbeid. Het werd tijdens die dag voor het eerst gezongen, op 9 oktober 1993 in de Noorderkerk in Spakenburg. Een aantal coupletten werd gezongen door de cantorij van de Theologische Universiteit in Kampen in een zetting van David de Jong.

Inhoud

Het lied beschrijft geen feitelijke gebeurtenissen uit Handelingen 2. Ria Borkent dichtte bij het thema van de evangelisatiedag,'Door de Geest bewogen', een pinksterlied dat je het hele jaar door kunt zingen.

Muziek

De vrolijke melodie van Peter Sneep heeft veel en lange melismen, die de uitbundigheid van het pinksterfeest en het spreken in tongen uitbeelden. Loof God om zijn uitbundigheid is de eerste tekst van Ria Borkent die Peter Sneep heeft getoonzet.

Zettingen

Bewerkingen

Hymnologische informatie

  • Het lied is sinds 1993 steeds korter geworden. Bij de première had het lied zes strofen en had de eerste regel en dus ook de titel van het lied een extra letter 't': 'Looft God om zijn uitbundigheid'. In die versie is het als lied 311 opgenomen in de E&R-liedbundel 2 van de (vrijgemaakt-gereformeerde) Vereniging Evangelisatie en Rekreatie (E&R). Ter gelegenheid van het verschijnen van haar verzamelbundel Zing met de hemelboden kortte Ria Borkent het lied in tot vier strofen. Vers 3 en 6 van de eerste versie liet ze weg, in vers 4 deed ze enkele aanpassingen. In de bundel Een vogel is er thuis heeft Ria Borkent het lied herschreven en nog verder ingekort tot drie coupletten.
  • De vrijgemaakte deputaten kerkmuziek brachten in 2005 een rapport uit met als titel de eerste regel van dit lied: Looft God om zijn uitbundigheid'. Hoewel de deputaten daarmee duidelijk maakten dat ze het lied van Borkent en Sneep positief waardeerden, besloot de vrijgemaakte synode van Amersfoort-Centrum in 2005 het lied niet op te nemen in het Gereformeerd Kerkboek.

Culturele informatie

Literatuur

Externe links