Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Matteüs Passie

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Matteüs Passie
MatteusPassie.jpeg

Matteüs Passie. Een poëtische hertaling is een tekstuitgave van de Nederlandse vertaling van Bachs Matthäus Passion. Uitgeverij Boekencentrum, 2012 Deze vertaling is geschreven door Ria Borkent. Het boek bevat op linkerpagina's de oorspronkelijke Duitse tekst en synchroon lopend daarmee op rechterpagina's de Nederlandse vertaling. Op de rechterpagina's zijn alle woorden uit het evangelie van Matteüs 26 en 27 rood gedrukt, verwijzend naar Bach die de evangelietekst in zijn autograaf met rode inkt schreef.

Partituur

De partituur van de Matteüs Passie is beschikbaar bij Small Stone Media BV, Dordrecht. Het betreft het gehele werk: de Nederlandse tekst in de oorspronkelijke muziek van J.S. Bach. BWV 244 - Editie Bärenreiter.

Opdracht en uitvoeringen

De vertaling is geschreven in opdracht van het Christelijk Literair Overleg, ter gelegenheid van het derde lustrum. Ria Borkent werkte er aan in de jaren 2008 tot 2010.
In 2011 is de Matteüs Passie voor het eerst uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam door The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands, cantus firmus: Hollands Boys Choir, onder leiding van Pieter Jan Leusink. De Evangelische Omroep maakte opnamen van de uitvoering in de Grote of Sint-Clemenskerk in Steenwijk, welke in de jaren 2012 en volgende werden uitgezonden op Goede Vrijdag op NPO.

Koralen

De koralen in de Matteüs Passie zijn door de bekendheid van de melodieën geschikt om tijdens vespers of diensten in de Stille week te zingen door koor of gemeente. Er zijn veertien koralen, waarvan een aantal op dezelfde melodie.

1rightarrow blue.svg Op de pagina Matteüs Passie/Inhoud staan de koralen.