Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Omwille van de harde verdrukkingen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Omwille van de harde verdrukkingen
Een litanie
Vorm Litanie
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 20e eeuw
Tekst
Dichter Niek Schuman
Muziek
Componist Gert Landman
Gebruik
Kerkelijk jaar Stille Week
Liturgie Kyrie
Voorbede
Getijde v/d dag Avond

Omwille van de harde verdrukkingen is een litanie voor de Stille week, een reciteerzang met een refrein. De tekst is van Niek Schuman. De muziek is gecomponeerd door Gert Landman.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Dit lange litaniegebed van Niek Schuman is geschreven voor de tijd vóór Pasen en is ontstaan in de Oecumenische Werkplaats te Zaandam.

Inhoud

Het lijden van Jezus Christus is in de geschiedenis van de kerk vaak alleen exclusief verstaan. Maar het is evenzeer inclusief: in dit lijden is het zuchten, de pijn, het leed van heel de schepping inbegrepen. De gekruisigde belichaamt álle mensen, wier leven wordt verdrukt, gekleineerd en gedood. Evenzo is Zijn opstanding teken van hun hoop, dat hen recht gedaan zal worden. Uitgaande van momenten in het lijdensverhaal worden deze algemeen gemaakt en betrokken op mensen, die gelijksoortige ‘wonden’ dragen. Zij allen worden in de naam van de gekruisigde in Gods ontferming aanbevolen. Gebeden wordt, dat zij niet alleen aan Jezus’ lijden, maar óók aan Zijn opstanding deel zullen hebben.

Muziek

Aanwijzingen voor de uitvoering

Waar een koor of een cantorij aanwezig is, kunnen de gebedsintensies door hen worden gezongen, terwijl de roep om ontferming – het kyrie – door allen steeds wordt overgenomen. De eerste regels van deze litanie zetten de teneur, gevolgd door de zin ‘roepen wij u aan’, waarna de invulling ‘voor wie’ viervoudig klinkt op een eigen harmonisch reciet. Op de vierde en afsluitende notie klinkt, ter aanduiding daarvan, een iets rijker harmonische formule. De strofen worden afgesloten met het ‘Kyrie eleison’, dat ter afsluiting van het gehele lied drievoudig genoteerd staat. Opvallende tekstuele en harmonische vormgeving. (Bron: Lied van de week, maart 1987.)

Liturgisch gebruik

Veertigendagentijd. Avondgebed. Litanie. Voorbeden.


Literatuur

De tekst van deze litanie is ook opgenomen in ‘Een verschil van dag en nacht’ van Niek Schuman (Delft : Meinema, 1e dr. 1984; ISBN 9021130793 )