Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

De Kerkliedwiki Adventskalender, elke dag een mooi lied uitgelicht! Kerkliedwiki:Adventskalender/2022

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Paul Speratus

Uit Kerkliedwiki
Versie door Lydia Vroegindeweij (Overleg | bijdragen) op 7 jan 2022 om 16:58

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Speratus
Paul Speratus.jpg
Geboren Rötlen, 13 december 1484
Overleden Marienwerder, 12 augustus 1551
Rechten Vervallen
Wikipedia (de)

Paul Speratus (* 13 december 1484 in Rötlen bij Ellwangen (Jagst); † 12 August 1551 in Marienwerder, tegenwoordig Kwidzyn) was een katholiek priester en later een lutherse predikant, reformator en lieddichter.

Zijn eigenlijke naam was Spret of Hoffer, de gelatiniseerde vorm van de naam zou vertaald kunnen worden als de gehoopte of bruidegom. Speratus voltooide zijn studies in Freiburg im Breisgau, Parijs en Wenen en was doctor in de theologie, de rechtsgeleerdheid en de wijsbegeerte. Hij werd ook onderscheiden met de titel van pauselijk en keizerlijk hofpalatijn. Voordat hij zich tot de Reformatie wendde, was hij priester in Salzburg van 1514 tot 1520, daarna enkele maanden in Dinkelsbühl.

In 1520 werd hij domprediker in Würzburg. Reeds hier verdedigde hij de leer van Martin Luther en moest vluchten nadat hij had besloten het celibaat op te geven en met Anna Fuchs was getrouwd. Dit lot trof hem ook in Salzburg, waar hij aanvankelijk zijn huwelijk geheim kon houden. In Wenen werd hij als ketter geëxcommuniceerd na een preek op 12 januari 1522 in de Stephansdom, waarin hij de gelofte van het celibaat aanviel. In de Moravische stad Iglau vielen zijn reformatorische preken in vruchtbare aarde en het stadsbestuur gaf hem een predikantschap. Spoedig echter werd hij op instigatie van de bisschop van Olomouc gearresteerd en veroordeeld tot de brandstapel, maar hij kreeg gratie op voorwaarde dat hij het land zou verlaten.

Via Wittenberg kwam hij in 1524 in Königsberg aan als hofprediker van Albrecht I van Brandenburg-Ansbach. Van 1530 tot aan zijn dood was hij een van de eerste Lutherse bisschoppen van Pomesania in Marienwerder in Pruisen.

Paul Speratus is de dichter van de hymne Es ist das Heil uns kommen her, die reeds is opgenomen in Luthers Achtliederbuch van 1524.

Liederen