Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Tastend langs de wand als blinden

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Zingt Jubilate 130 (a) Zangen van Zoeken en Zien 675 (b)
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Tastend langs de wand als blinden
Lied van Jesaja
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 20e eeuw
Tekst
Dichter Michaël Steehouder
Bijbelplaats Jes 9:1-6
Metrisch 8-7-7-8
Muziek
Componist Jan Vermulst (a)
Anneke van der Heide (b)
Solmisatie 1-1-7-7-6-7-5-3 (a)
Liedbundels
Zingt Jubilate 130 (a)
Zangen van Zoeken en Zien 675 (b)

Tastend langs de wand als blinden is een lied voor de adventstijd. De tekst is van Michaël Steehouder. Er is een melodie van Jan Vermulst (1925-1994) en een melodie van Anneke van der Heide.

Liedbundels

Naast de genoemde bundels in de infobox is het lied met de melodie van Anneke van der Heide ook opgenomen in de auteursbundels:

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Inhoud

Het lied verwijst naar de visioenen van Jesaja. Terwijl wij “tastend langs de wand” zoeken naar troost, komt een “man die loopt te dromen” (Jesaja). Het lied eindigt met de conclusie: “wij zijn nog niet verloren”.

Over de tekst

Met een enkel woord of begrip wil Steehouder een hele wereld oproepen, die uiteindelijk de rijkdom van dit lied mede bepaalt. De achtergrond ervan vinden we terug in de profetie. Bij wijze van voorbeeld nemen we de derde strofe. Daarin wordt verwezen naar laarzen die nog dreunen en een stok die ons nog slaat. Het eerste verwijst duidelijk naar een oorlogssituatie: de binnenvallende Assyriërs uit vers 4. De stok is deze van de drijvers, die wordt gebroken door het geweld (vers 3). De dichter biedt eveneens veel ruimte aan de hoop voor de toekomst: ‘Zingt: het is nog niet te laat.’ (strofe 2), ‘Ziet: de nacht zal ooit verdwijnen.’(strofe 4), ‘We zijn nog niet verloren’.(strofe 5). Deze profetie bouwt ook een spanning op tussen het nu en het nog niet. De vrede wordt in het vooruitzicht gesteld, maar is nog niet ten volle gerealiseerd. Laat dit laatste ons vooral niet ontmoedigen. Daaraan wordt in de advent gewerkt, daar dient de voorbereidingstijd ook voor. ‘Zingt’, staat er, en geeft uiting van de vreugde. Denken we maar aan de derde adventszondag: Gaudete , verheug u. ‘Ziet’, verwijst naar het licht (dat de duisternis verdrijft), één van de sterkste adventsthema’s: het evangelie van de genezing van de blinden (Mt 9,27-31) komt aan bod op vrijdag in de eerste adventsweek.

Muziek

Bewerkingen om te zingen

Muziek met pianobegeleiding is gepubliceerd als onderdeel van Op wie wij wachten door Theologische uitgeverij Narratio. Bestellen via webwinkel Narratio (betaald)

Hymnologische informatie

Het lied is eerder gepubliceerd onder de titel Een helder licht.

Externe links

De uitleg hierboven is ontleend aan een langer artikel op Kerknet.be.