Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Tegen de wind in zingen

Uit Kerkliedwiki
Versie door MFS (overleg | bijdragen) op 30 jan 2016 om 14:12
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Zangen van Zoeken en Zien 433
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Tegen de wind in zingen
Vorm Lied met refrein
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Willem Barnard
Muziek
Componist Fokke de Vries
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 433

Tegen de wind in zingen is een lied op een tekst van Willem Barnard en met muziek van Fokke de Vries.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Het lied is geschreven voor de 65e verjaardag van Huub Oosterhuis.

Inhoud

"In een geloofsgemeenschap weet je je omringd met mensen die hun geloof min of meer hetzelfde onder woorden brengen als jij. Op vragen heeft de gemeenschap een antwoord. Dat geeft zekerheid. Maar wat als die antwoorden niet langer aansluiten bij jouw vragen of alleen maar meer vragen oproepen?

Voor veel mensen is dit aanleiding geweest om hun kerk te verlaten. Wat daar werd verkondigd, miste de aansluiting met hun dagelijks bestaan. Anderen bleven, maar begonnen een zoektocht naar andere woorden, een andere beleving.

Dichters hebben daarin een belangrijke en bevrijdende rol gespeeld. Zij lieten zich niet inperken door het leergezag van de kerk. Welbeschouwd zijn het ketters, want hun lied is van een andere toonhoogte dan de kerk voorstaat. Zij veroorloven zich dichterlijke vrijheid die ook geloofsvrijheid betekent. De dichter Huub Oosterhuis bijvoorbeeld werd door de Rooms-katholieke Kerk ontheven van zijn priesterambt maar zijn liederen hebben veel mensen geraakt in hun hart en geloof. Zij zijn gebleven omdat iemand hun de relevantie van hun geloof teruggaf en openingen bood voor vernieuwing. Zonder vragen kunnen wij niet groeien in geloof. Er is niks mis met een beetje ketterij."(Bron: Dagdominee)


Hymnologische informatie

De tekst is voor het eerst gepubliceerd in De mare van God-bewaar-me

Culturele informatie

Literatuur

Willem Barnard, De mare van God-bewaar-me. Over de eerste drie hoofdstukken van het vierde evangelie. Uitg. Meinema/Pelckmans Zoetermeer/Kapellen.

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.