Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Toen ik nog ziek was

Uit Kerkliedwiki
Versie door MFS (overleg | bijdragen) op 12 dec 2015 om 16:22 (Aanraking)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Zangen van Zoeken en Zien 483
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Toen ik nog ziek was
Raak jij mij aan
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Michaël Steehouder
Bijbelplaats Mat 9:20-21
Muziek
Melodie Slaet op den trommele
Gebruik
Thema Ziekte
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 483

Toen ik nog ziek was is een lied over ziekte en genezing m,et de titel Raak jij mij aan. De tekst is van Michaël Steehouder, het wordt gezongen op de traditionele melodie van Slaet op den trommele.


Opname beluisteren

Tekst

<poem> Toen ik nog ziek was, leefde ten dode, troostloos mijn dagen, zwaar de nacht, heb jij mij toekomst, warmte geboden, mij aangeraakt, mij opgewacht.

Toen ik verkild was en opgesloten, niet ik niet meer, ver weg van jou, raakte jij mij en ging ik weer open, wist ik dat jij mij nog vasthoudt.

Raak jij mij aan dan kom ik tot leven, raak ik jou aan, dan word ik licht, word ik door jouw nabijheid genezen, krijg ik van jou een nieuw gezicht.

Zoals een kind op handen gedragen, veilig geborgen, open en vrij, weet ik jou bij mij in al mijn dagen, noem ik jouw naam: mijn God Nabij. </poem:



Inhoud

Aanraken is altijd wederkerig. Je kunt niet aanraken zonder zelf aangeraakt te worden door de ander. Anders dan bij zien of horen/spreken is de waarneming door aanraking bij mensen altijd ook communicatie! De aanraking van andere lichamen is de meest intense vorm van communicatie tussen mensen. Gevangenen en eenzame zielen verwoorden hun lijden soms door te zeggen: Niemand raakt mij ooit (teder) aan. Aanraken kan helend zijn. In de evangeliën geneest Jezus vaak door de mensen aan te raken of zijn handen te gebruiken. Daarmee maakte hij zich soms onrein in de religieuze en/of hygiënische zin. Genezen is niet alleen voor Jezus `handenarbeid', het is ook in de ogen van zijn tegenstanders 'werk' dat dus niet op sabbat mag gebeuren Er kan ook een teveel aan aanraken zijn. Tederheid kan verworden tot seksuele intimidatie. Vriendschappelijke stoeien op de speelplaats kan omslaan in een vechtpartij met agressie en geweld. Als mensen ons te dicht benaderen, voelen we ons ongemakkelijk of geïrriteerd.


Muziek

De melodie is die van het strijdlied Saet op den trommele uit het Geusen lieden boecxken van 1574. Gezien de inhoud werd dit waarschijnlijk op ene krijgshaftinge toon gezongen. Het leent zich echter ook voor een ingetogen wijze van zingen, die voor het lied Toen ik nog ziek was meer geèigend is. De mogelijkheid van deze melodie voor de kerkzang is (her-)ontdekt door Bernard Huijbers en Huub Oosterhuis voor het lied Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig.


Zettingen

Bewerkingen

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.