Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Dick Sanderman

Uit Kerkliedwiki
(Doorverwezen vanaf Sanderman, D.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren 1956
Website

Dick Sanderman (1956) is een Nederlandse organist en componist.

Leven

Hij studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsacte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij Daniel Roth (Franse romantiek), Hans Haselböck (improvisatie) en Jean Guillou, alsmede privélessen improvisatie bij Bert Matter.

In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward; in datzelfde jaar maakte hij een grammofoonplaat met orgelwerken van Mozart. Als solist en als koorbegeleider werkt hij veelvuldig mee aan concerten, radio- en cd-opnamen. Zo concerteerde hij o.a. tijdens het Internationaal Orgelfestival Napels (1981), in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991) en in Jeruzalem (1999).

Hij maakte verschillende cd-opnames, onder meer met eigen koraalbewerkingen (Maassluis 1990, Leeuwarden 2001, Kampen 2008, Helmond 2010) en met koraalmuziek uit de 18e eeuw (Noordbroek en Epe, 2002). Daarnaast verleende hij medewerking aan cd-projecten als “De orgelmaker Petrus van Oeckelen” (1992), “Het Historische Orgel in Nederland”(1999) en “Orgels in Nederland”(2005).

Op 3 oktober 2015 is hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De musicus kreeg de onderscheiding omdat hij veertig jaar verbonden is aan de Muziekschool Rijssen. Sinds 1981 is hij directeur van het instituut.

Werkzaamheden

Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in de stadhuishal. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde Gemeente van Rijssen en aan de "Oale Grieze" in Hellendoorn. Hij is medewerker van het Reformatorisch Dagblad, redactielid van het maandblad De Orgelvriend en was jarenlang voorzitter en lid van de muziekcommissie van de organistenvereniging der Gereformeerde Gemeenten (VOGG), een functie die hij thans bekleedt bij de GOV Vereniging van kerkmusici. Bij de organistenvereniging VGK fungeert hij jaarlijks als gecommitteerde tijdens de examens kerkelijk orgelspel. Eveneens fungeert hij als gecommitteerde bij staatsexamens voor orgel. Tevens publiceert hij regelmatig artikelen en verzorgt hij lezingen, workshops en cursussen, met name op het gebied van het kerkelijk orgelspel. Hij maakt deel uit van de redactionele werkgroep "Revisie gezangen Liedboek" m.b.t. het nieuwe Liedboek. Ook was hij projectcoördinator voor de uitgave van de bundel met begeleidingsmateriaal voor de psalmen die verschijnt in samenhang met het nieuwe Liedboek. Meerdere malen was Dick Sanderman jurylid bij orgelconcoursen en voor amateurs (Elburg, Oude Tonge, Gouda), alsook bij de door het Reformatorisch Dagblad en het maandblad De Orgelvriend uitgeschreven compositiewedstrijd (2003).

Van zijn hand verschenen diverse bundels met koraalbewerkingen voor orgel; ook zijn verschillende koorwerken van hem uitgegeven. Als redactielid leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist, dat in 1995 verscheen. Als eerste Nederlandse componist publiceerde hij twee koraalboeken voor de Psalmen, in isometrische notatie (2001) en in ritmische notatie (2004).

Sanderman houdt zich intensief bezig met het harmonium. Hij bezit een drukwindharmoniums, gebouwd door Kotiekywickz (Wenen, omstreeks 1900), alsmede een Kunstharmonium (Victor Mustel, Parijs, 1901). Dick Sanderman is een van de weinige organisten in ons land die ook harmoniumconcerten verzorgen. Op zijn naam staat de eerste Nederlandse harmonium-cd: Boléro de Concert (1997).

Liederen

Externe links