Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Dat wij onszelf gewonnen geven: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Tekstdichter)
(Ontstaan en inhoud)
Regel 25: Regel 25:
  
 
=== Ontstaan en inhoud ===
 
=== Ontstaan en inhoud ===
 
+
Pieter Endedijk: De bijbel vertelt over mensen die ‘versteende zekerheden / verlaten om op weg te gaan’ (str. 2): Abraham, het volk Israël, Ruth. Mensen geven zich ‘gewonnen aan het bevrijdende bestaan’ (str. 1).
 +
René van Loenen schreef een lied over en voor mensen die kunnen en moeten loslaten. Een gebed, ‘dat  niet de greep van het verleden / ons achterhaalt’ (str. 2) en ‘dat wat wij hebben ons niet gijzelt’ (str. 4). Elke strofe bevat rake woorden.
 +
Een lied dat gezongen kan worden als genoemde bijbelverhalen aan de orde zijn, maar ook als het onszelf aangaat, zoals bij een verhuizing of als een kerkgebouw gesloten moet worden (‘versteende zekerheden’), steeds als wij het onzekere voor het zekere moeten nemen, als veranderingen ons angstig maken. Een gebed dat God dan ons onderkomen is (str. 4).
 +
Niek Hermanides schreef een melodie met een bijna reciterend karakter: vooral de achtste noten overheersen. Maar de melodie moet niet in een scherp of hoekig ritme worden gezongen. Er zitten nauwelijks sprongen in de melodie. Opvallend is de hoogste noot in de tweede regel; daardoor krijgt het woord ‘bevrijdende’ alle aandacht.
 +
Ten opzichte van de melodienotatie in Zingend Geloven (deel 8, lied 43) is de rust tussen de derde en vierde regel vervallen.
  
 
=== Tekstdichter ===
 
=== Tekstdichter ===

Versie van 16 sep 2014 om 12:24

Titel

Dat wij onszelf gewonnen geven

Oorspronkelijke taal en titel

'Dat wij onszelf gewonnen geven' is een oorspronkelijk Nederlands werk.

Liedbundel(s)

Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
Liedboek 2013 816
Zingend Geloven 8-43

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan en inhoud

Pieter Endedijk: De bijbel vertelt over mensen die ‘versteende zekerheden / verlaten om op weg te gaan’ (str. 2): Abraham, het volk Israël, Ruth. Mensen geven zich ‘gewonnen aan het bevrijdende bestaan’ (str. 1). René van Loenen schreef een lied over en voor mensen die kunnen en moeten loslaten. Een gebed, ‘dat niet de greep van het verleden / ons achterhaalt’ (str. 2) en ‘dat wat wij hebben ons niet gijzelt’ (str. 4). Elke strofe bevat rake woorden. Een lied dat gezongen kan worden als genoemde bijbelverhalen aan de orde zijn, maar ook als het onszelf aangaat, zoals bij een verhuizing of als een kerkgebouw gesloten moet worden (‘versteende zekerheden’), steeds als wij het onzekere voor het zekere moeten nemen, als veranderingen ons angstig maken. Een gebed dat God dan ons onderkomen is (str. 4). Niek Hermanides schreef een melodie met een bijna reciterend karakter: vooral de achtste noten overheersen. Maar de melodie moet niet in een scherp of hoekig ritme worden gezongen. Er zitten nauwelijks sprongen in de melodie. Opvallend is de hoogste noot in de tweede regel; daardoor krijgt het woord ‘bevrijdende’ alle aandacht. Ten opzichte van de melodienotatie in Zingend Geloven (deel 8, lied 43) is de rust tussen de derde en vierde regel vervallen.

Tekstdichter

René van Loenen (Hilversum, 1950)

Vertaler

Muziek

Componist

Niek Hermanides (1929)

Koorbewerking

Orgelbewerking

media:Spijker-intonatie_Lb816.pdf

Liturgisch gebruik

Literatuur

Externe links

Voetnoten