Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hem even aan te mogen raken

Uit Kerkliedwiki
Versie door Klaas (overleg | bijdragen) op 27 jun 2015 om 12:57 (Zettingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
HemEvenWOLK.png
HemEven.png

Titel

Hem even aan te mogen raken

Liedbundels

LB 2013, 855

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

De dichter Michel van der Plas (1927-2013) schreef in de jaren negentig van de twintigste eeuw bij alle evangelielezingen van de driejaarlijkse cyclus eenvoudige liederen, die door hun incidenteel gebruik, zoals hij zelf schreef, ‘eenvoudig van taal en gemakkelijk in het gehoor moesten liggen’. Enkele van deze 144 (!) liederen ontstijgen dat incidentele en zijn algemener en breder bruikbaar, dan alleen die ene zondag. (bron: Pieter Endedijk)

Inhoud

Dit lied is geschreven bij het evangelie van de tweede zondag van de zomer (B-jaar), over de bloedvloeiende vrouw die het kleed van Jezus aanraakt om genezen te worden. Het lied is ook buiten de context van dit verhaal te gebruiken en geeft figuranten in de bijbel een gezicht. Zelfs de barmhartige Samaritaan komt even langs (strofe 3). Het lied verwoordt het verlangen naar verbinding met God als alles daarbij in de weg staat. (bron: Pieter Endedijk)

Dichter

Michel van der Plas (1927-2013)


Muziek

De liedboekredactie nam de bij dit lied geschreven melodie niet over. In het Duitse Evangelisches Gesangbuch vond men een goed passende melodie van Johannes Petzold (1912-1985). Bij gebruik van deze melodie ontstaat in de laatste regel door een melisme (meer noten op één lettergreep) steeds een accent op een bijzonder woord: ‘mooie’, ‘langzaam’, ‘zuiverheid’ en ‘zoom’. (bron: Pieter Endedijk)

Componist melodie

Johannes Petzold (192-1985)


Zettingen

Waar doet de baslijn in de eerste regel toch aan denken...

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Liturgisch gebruik

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Wikipedia pagina over componist Johannes Petzold

Voetnoten