Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hoelang nog Heer, blijft U mij vergeten

Uit Kerkliedwiki
Versie door Riaborkent (overleg | bijdragen) op 2 feb 2015 om 21:55 (Ontstaan)
Ga naar: navigatie, zoeken

Titel

Hoelang nog, Heer, blijft U mij vergeten?

Oorspronkelijke taal en titel

Psalm 13. Een psalm van David.

Liedbundels

Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
Liedboek (2013) 13c
Psalmen voor Nu 13

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is een weergave van Psalm 13 in drie coupletten. Strofe 1 en 2: klacht. Strofe 3: vertrouwen. Deze wending is in de muziek hoorbaar. Structuurelementen uit de oorspronkelijke tekst komen terug in de vertaling, zoals het herhaalde 'Hoelang nog?' in strofe 1 en het herhaalde 'niet' in strofe 2. De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Het lied is ontstaan in het kader van het project Psalmen voor Nu. In 2014 waren alle 150 psalmen voltooid: nieuwe teksten op nieuwe muziek.

Inhoud

Psalm 13 is een klein psalmgebed. Waar lofprijzing en gebed in de psalmen heen en weer gaan, gebeurt dat op kleine schaal in deze psalm zelf. Zoals Psalm 150 en Psalm 88 naast elkaar staan in het Psalter, zo staan in Psalm 13 tranen en troost bij elkaar. Het is een klacht, een lament, treurzang of klaaglied met een wending. De psalm gaat van intense klacht naar lofprijzing. Begin en einde zijn een tegenover. Dat heeft een gids-werking voor ons bidden. Het is een structuur in de psalm zelf, die structuur kan geven aan een kerkdienst in een crisismoment of in een andere context van nood. Waarbij voor de klacht in deze psalm veel tijd is ingeruimd. Bij de vertaling is ook gedacht aan straatgeweld, huiselijk geweld en pesten.

Dichter

Ria Borkent (1950-)

Vertaler

Muziek

De muzieknotatie in Liedboek geeft naast de melodie gitaarakkoorden. Het notenbeeld ziet er voor de leek ingewikkeld uit, maar de psalm is voor de gemeente makkelijk te zingen. De melodie van strofe 3 is anders van toon dan de eerste twee strofen, vanwege de wending in de tekst. Het lied is opgenomen op Psalmen voor Nu-cd 2 'Voor niemand bang' . Tekst en muzieknotatie in het gelijknamige muziekboek (voor piano en gitaar.)

Componist melodie

Roeland Smith (1978-)

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Liturgisch gebruik

Het lied wordt vooral ingezet op momenten van verdriet, gemis en/of rouw. Het lied is een intense klacht (lament) die overgaat in het uitspreken van vertrouwen in God, op grond van eerdere ervaring met Hem. Het is te zingen bij een preek over Job of Jeremia en/of bij het thema 'lijden'. Het is plaatsvervangend te zingen voor hen die lijden in de wereld. Te zingen bij ernstige gebeurtenissen in de gemeente of omgeving (zelfdoding, zinloos geweld, mishandeling) als het verlangen om een klacht te uiten voelbaar wordt.

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten