Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Arie Sneep

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Fijnaart, 13 maart 1853
Overleden Nijmegen, 15 januari 1942
Rechten Vervallen

Arie Sneep was componist en muziekdocent in weesinrichting Neerbosch bij Nijmegen.

Arie Sneep groeide op als wees in weesinrichting Neerbosch bij Nijmegen. Muziek was belangrijk op de wezenschool in Neerbosch. In 1870 werd er een muziekkorps opgericht en in 1875 begon muziekleraar Johan Hendrik Götz (1814-1900) er met het geven van orgellessen. Jongens die later onderwijzer wilden worden moesten verplicht leren orgelspelen, anderen die dat wilden, mochten de lessen vrijwillig volgen.

Vanaf 1877 kreeg Götz hulp van Arie Sneep. Die was zelf als weeskind opgegroeid in Neerbosch en werkte in de wezendrukkerij. Sneep werd al snel een enthousiaste muziekleraar en toen Götz in de jaren 1890 vertrok, nam Sneep de muzieklessen en de leiding over het muziekkorps en het zangkoor over. Zo kwam hij bekend te staan als de ‘muziekdirecteur’ van Neerbosch. Sneep reisde met het zang- en muziekgezelschap heel Nederland door om het Neerbosche geluid ten gehore te brengen. Deze ’Neerbosche Avonden’ waren erg populair in Nederland en waren een goede manier om de Weesinrichting onder de aandacht te brengen én om voor de instelling te collecteren. Rond 1880 haalde het koor rond de 8000 gulden (van de benodigde 30.000 gulden) op voor de bouw van de Weezenkapel, het huidige gebouw van het Van ’t Lindenhoutmuseum. Als Arie Sneep in 1911 veertig jaar werkzaam is op Neerbosch wordt er ter gelegenheid van dit jubileum een muziektent op het middenplein van de Weesinrichting gebouwd. Op zaterdagen werden hier regelmatig uitvoeringen gehouden.

bron: mijngelderland.nl

Liederen