Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Een hoge kreet trekt scherp zijn zilver voor

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Een hoge kreet trekt scherp zijn zilver voor
Uw lichtend spoor
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 20e eeuw
Tekst
Dichter Ida Gerhardt
Muziek
Componist Mariëtte Harinck
Gebruik
Kerkelijk jaar Allerzielen
Thema Roeping
Uitvaart
Liedbundels
Als daar muziek voor is 8

Een hoge kreet trekt scherp zijn zilver voor is een lied van Ida Gerhardt (1905-1997) op muziek van Mariëtte Harinck. De titel van het lied is Uw lichtend spoor.

Opname beluisteren

Het lied is te vinden op de CD 'Tussen de tijd'. Te bestellen bij het Nieuw LiedFonds (informatie: www.nieuwliedfonds.nl)

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

De tekst van het lied is in de vorm van een kwatrijn (een vierregelig gedicht met meestal een wat ernstige, zwaardere inhoud). Het rijmschema is a-a-b-a.

Inhoud

Een natuurervaring, gewekt worden door de schelle roep van een nachtelijke vogel, staat in dit lied voor 'geroepen worden'. Waartoe de ik geroepen wordt, wordt niet gezegd, maar duidelijk is dat het een goddelijke roeping is en dat het volgen ervan diepe vreugde teweegbrengt. Er is een onopvallende dubbele tegenstelling tussen het teloorgaan van de vogel in de nacht en het doelgerichte volgen van het lichtend spoor. Tegelijk ligt het 'lichtend spoor' zowel qua betekenis als qua klank in het verlengde van de 'zilvervoor'.

Ida Gerhardt ontleent aan de natuur kracht om te overleven. Ze heeft in haar leven ingrijpende dingen meegemaakt. Die hebben haar ook getekend en dat vind je terug in haar werk. Zekerheid dat alles goed afloopt is er niet. God is niet manipuleerbaar, wel heeft God een aandeel in de kosmos. En in die kosmos kun je overleven. In Gerhardts gedichten zit vaak een verborgen religieuze lading. Niets is vanzelfsprekend. Want zoals we kracht ontlenen aan de natuur kunnen we ook verweerd raken en lijden onder de natuur. Het is niet altijd voorjaar in ons leven.

Omdat deze tekst op twee manieren is gepubliceerd kan de betekenis verschillend worden geïnterpreteerd.

Muziek

Zettingen

Voor 4-stemmig gemengd koor met orgelbegeleiding. Gemakkelijk te leren.

Liturgisch gebruik

Kan op verschillende momenten gezongen worden in vieringen waarin 'licht' of 'geroepen worden' tot de thematiek behoren. Daarnaast ook geschikt voor Allerzielen, uitvaart of gedachtenisviering.

Hymnologische informatie

Dit lied is opgenomen in het eerste project van het Nieuw LiedFonds, de in 1997 verschenen CD 'Tussen de tijd'. In 2013 is het opgenomen in de eenstemmige liedbundel als daar muziek voor is.

Culturele informatie

Deze tekst wordt ook wel gebruikt in rouwadvertenties.

Literatuur

  • Ida Gerhardt, Verzamelde gedichten (Kwatrijnen in opdracht; XXXV), Atheneum-Polak&Van Gennep, Amsterdam 1980, 770 pag.
  • Ida Gerhardt, Verzamelde gedichten (De Japanse visser; Verantwoording. Zes kwatrijnen), Atheneum-Polak&Van Gennep, Amsterdam 1980, 770 pag.

Externe links