Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Help:Inhoud

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom bij Kerkliedwiki!

Deze website is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar informatie over kerkliederen. Daarmee bedoelen we alle liederen die gezongen worden in kerken in Nederland en Vlaanderen, ongeacht in welke liedbundel ze staan. Veel liederen staan in meer dan één liedbundel. En dat maakt het extra interessant om de dwarsverbanden te zien tussen de verschillende kerkelijke stromingen. Deze site is gemaakt door mensen zoals u. Voeg uw voorbeelden, verwijzingen naar literatuur of bronnen, kortom uw kennis toe!

Het doel van deze website is om relevante informatie over liederen voor de kerkmuzikale praktijk te ontsluiten. Snel meer te weten komen over een lied, tekstdichter of componist. Meer lezen over de (liturgische) mogelijkheden van een lied. Of eenvoudig de weg vinden naar bijpassende koorzettingen of orgelliteratuur, gebaseerd op dezelfde melodie.

Ook uw kennis vormt een belangrijk onderdeel van deze site! U kunt op www.kerkliedwiki.nl informatie wijzigen en toevoegen. Ook kunt u met andere geïnteresseerden communiceren over de gegevens en inzichten. Door bij te dragen aan Kerkliedwiki dient u ook een ideëel doel: u draagt bij aan het ontsluiten van de kerkmuziek als onderdeel van het religieus erfgoed.

Iedereen wordt uitgenodigd om Kerkliedwiki-pagina’s aan te maken, aan te vullen en te bewerken. Schroom dus niet om uw bijdrage te leveren! Alleen door uw toevoeging krijgt Kerkliedwiki de kans om te groeien.

Op deze pagina vindt u de belangrijkste handreikingen om met Kerkliedwiki aan de slag te gaan. Ook is er een Auteursinstructie en een Schrijfwijzer voor Kerkliedwiki.nl die ,eer informatie bevat voor wie mee wil schrijven aan de Kerkliedwiki.

Veel plezier!

De weg vinden op deze website

DE HOOFDPAGINA

De eerste pagina die u aantreft na het intoetsen van www.kerkliedwiki.nl is de hoofdpagina. U vindt hier een kort welkom, achtergrondinformatie en enkele internetlinks. Door in het navigatiemenu op Hoofdpagina te klikken kunt u altijd terugkeren naar deze welkomstpagina. Apple-Mac gebruikers wordt aangeraden om de internetbrowser van Firefox te gebruiken.

Met de Zoekfunctie (rechtsboven) kunt u door middel van trefwoorden snel zoeken in de inhoud van alle Kerkliedwiki-pagina’s. De zoekfunctie zoekt zowel in de titels van de pagina’s als in de inhoud van de pagina’s. U kunt als trefwoord bijvoorbeeld een titel, tekstdichter, componist of liedbundel intypen. Aan de linkerzijde van de pagina vindt u een Hulpmenu dat u op iedere willekeurige Kerkliedwiki-pagina zult aantreffen.

In het menu REGISTERS vindt u links naar een aantal belangrijke registers om liederen mee te kunnen vinden.

In het menu INHOUD BUNDELS vindt u rechtstreekse links naar de inhoudsopgave van verschillende liedbundels.

In het menu Hulpmiddelen vindt u de tools om uw weg te vinden binnen Kerkliedwiki.

  • Via de functie Bestand uploaden kunt u foto’s toevoegen aan een Kerkliedwiki-pagina (waarover later meer).
  • Via de link Speciale pagina’s bereikt u een inhoudsopgave waarmee u op allerlei criteria bestanden kunt zoeken. Een handige link uit deze lijst is Alle pagina’s waarmee u alle artikelen op alfabetische volgorde kunt weergeven.

Wat is de inhoud?

EEN TYPISCHE KERKLIEDWIKI PAGINA

Ieder lied dat in Kerkliedwiki vermeld is, heeft een eigen pagina met een vast format voor alle bekende informatie. Er kunnen filmpjes voorkomen met luistervoorbeelden van het lied. En er zijn verwijzingen naar andere zettingen en externe bronnen met meer informatie.

Iedere pagina kent verschillende ‘tabbladen’. Aan de bovenzijde van iedere pagina vindt u de tabbladen Overleg, Bewerken en Geschiedenis.

Het tabblad Overleg biedt u de mogelijkheid om over de inhoud van de betreffende Kerkliedwiki-pagina te communiceren. Hier kunt u inzichten uitwisselen of discussies voeren, die niet thuis horen op ‘voorkant van deze pagina’.

Het tabblad Geschiedenis geeft u inzicht in wie welke wijzigingen heeft aangebracht op de betreffende pagina. Met de knop Vergelijk geselecteerde versie worden de verschillen tussen twee versie op een rij gezet.

Het tabblad Bewerken brengt u naar een scherm waarin in u de bestaande tekst kunt aanvullen of bewerken. Wanneer u dit scherm naar beneden scrollt komt u vanzelf bij de tekst met de beschrijving en de geschiedenis. U kunt deze tekst eenvoudig aanpassen door uw cursor op de gewenste plaats in het veld te zetten en uw tekst te typen.

Helemaal onder de pagina vindt u een balk met Categorieën waarin het lied valt, zoals de bundel waarin het voorkomt of het type lied. Wanneer u op één van de categorieën klikt, bereikt u een lijst met alle andere objecten in de betreffende categorie.

Hoe kan ik iets wijzigen?

EEN KERKLIEDWIKI PAGINA BEWERKEN

U kunt een Kerkliedwiki-pagina bewerken door op de betreffende pagina het tabblad Bewerken aan te klikken. U vindt hier de wijzigingsfunctie voor de tekst.

N.B. Aanmelden

Voordat u informatie aan Kerkliedwiki kunt toevoegen, moet u zich aanmelden. Het aanmelden heeft als voordeel dat uw (gebruikers)naam zichtbaar is, wanneer u wijzigingen aanbrengt. De gebuikersnaam en uw e-mailadres maken het mogelijk waardering naar u uit te spreken en zorgen ervoor dat u ‘echt’ onderdeel wordt van de Kerkliedwiki-groep. Wanneer u aangemeld bent, kunt u door u toegevoegde liederen ‘volgen’ (zie onder). Daarnaast zorgen deze ervoor dat u op de hoogte gehouden wordt en dat er met u gecommuniceerd kan worden. Tenslotte dient het een beveiligingsdoel. Aanmelden doet u door rechtsboven in beeld te klikken op Aanmelden/Inschrijven. Klikt u vervolgens op Meld een gebruiker aan dan kunt u uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord instellen. Uw gebruikersnaam is de naam die ook voor andere gebruikers zichtbaar zal zijn. Het koppelen van uw eigen naam aan deze gebruikersnaam is niet verplicht. Ook het invoeren van uw e-mailadres is optioneel. U ontvangt op het aangegeven e-mailadres een bevestigingsmail. Het adres is niet zichtbaar voor andere gebruikers, maar zij worden wel in staat gesteld met u contact op te nemen.

U bent niet verplicht om u aan te melden. Maakt u echter geen gebruikersnaam aan, dan zal uw IP-adres als identificatiemiddel zichtbaar zijn.

Wijzigen

De tekst van de informatie over het lied kunt u wijzigen of u kunt uw eigen tekst/aanvullingen toevoegen.

Vul na het aanbrengen van uw bewerking het veld Samenvatting in om zeer beknopt de aangebrachte wijziging te beschrijven. Het verdient de aanbeveling om voordat u uw wijzigingen definitief opslaat, de knop Toon bewerking ter controle te gebruiken. Zo kunt u zien of uw aanpassingen er goed uit komen te zien. Door op de ondertekenknop op de werkbalk te klikken, voegt u uw naam, de datum en het tijdstip automatisch toe.

Denkt u bij het opmaken van uw tekst aan een duidelijke structuur en opbouw, door het aanbrengen van alinea’s.

N.B. Belangrijk! Vergeet niet na het invoeren van de tekst op Pagina opslaan te klikken. Alleen dan zal de tekst gewijzigd worden.

Hoe weet ik wat met ‘mijn’ lied gebeurt?

VOLGEN

Wanneer u een pagina bent tegen gekomen of zelf heeft gemaakt over een lied waar u veel over weet, dan is het handig om deze op uw volglijst te zetten. Dit kunt u doen door bovenaan op Volg te klikken. Tijdens het bewerken kunt u Volg deze pagina aanvinken. Alle wijzigingen die daarna op de betreffende pagina worden aangebracht, verschijnen dan op uw volglijst. Dit heeft als voordeel dat u snel toegang heeft tot nieuwe informatie over ‘uw lied’, maar ook dat u eventuele foutieve bewerkingen kunt corrigeren.

U vindt de volglijst rechtsboven in beeld. U dient hiervoor wel aangemeld te zijn!

De do’s en dont’s

BELANGRIJKE OPMERKINGEN

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om bij te dragen aan Kerkliedwiki! Houdt u er echter rekening mee dat alle informatie die u toevoegt beschikbaar komt in het publieke domein. Wanneer u dit niet op prijs stelt, voegt u dan geen informatie toe. Wees u ervan bewust dat u geen materiaal kunt toevoegen waarop auteursrecht rust, tenzij u daarvoor toestemming heeft gekregen.

Hanteer bij het opstellen van uw tekst een feitelijke en bondige schrijfstijl. Maak het zo concreet mogelijk.

Aan de inhoud van uw tekst worden in principe geen eisen gesteld (afgezien van het in acht nemen van fatsoennormen.) Probeert u echter zoveel mogelijk objectief te zijn. De kans bestaat dat een lid van de redactie of een medegebruiker wijzigingen aanbrengt in uw tekst.

Laat u er echter nooit van weerhouden om wijzigingen, verbeteringen of nieuwe informatie aan te brengen. Uw informatie is waardevol; uw toevoeging is nuttig! Kerkliedwiki kan bovendien niet stuk. Alles kan later gemaakt of verbeterd worden.

Mocht u geïnteresseerd zijn in meer informatie over de opties en mogelijkheden van Kerkliedwiki, raadpleegt u dan de algemene Wikipediahandleiding