Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hervormde Bundel 1938

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Kerkelijke liedbundel: Gezangen voor de Nederlandse Hervormde Kerk uit 1938.

Vanaf 1928 werkte een gezangencommissie, waarin de verschillende richtingen binnen de Hervormde Kerk vertegenwoordigd waren, aan deze bundel. Belangrijke commissieleden waren S.M. van Woensel Kooy en, na haar overlijden, Leeuw, Gerardus van der. De bundel bevatte 274 gezangen waarbij onder meer de oecumenischegerichtheid opviel: liederen van de kerk van alle tijden en plaatsen zijn in het liedboek opgenomen.

De bundel was niet alleen internationaal breed georiënteerd, maar ook voorreformatorische en oud-Nederlandse liederen kregen voor het eerst een plaats in een officiële protestantse liedbundel. De inhoud en opzet van de liedbundel verraden ook invloed van de liturgische beweging zoals deze aan het begin van de twintigste eeuw in het Nederlands protestantisme ontstaan was. Dit kwam onder meer tot uiting in de rubricering van de bundel die primair vanuit de eredienst gedacht was (met rubrieken als kerkelijk jaar en sacramenten).

Titeloverzicht liederen

  • Inhoud – inhoudsopgave van deze bundel.
  • Liederen – alfabetisch overzicht van reeds ingevoerde liederen.