Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 11.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 11.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Heb je een vraag over een lied of wil je meer weten over hoe je kunt meewerken aan de Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Liederen voor de toekomst

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Liederen voor de toekomst
Liederen voor de toekomst.jpg
Dichter/vertaler Marijke de Bruijne
Uitgever Kok
Jaar 2007

Liederen voor de toekomst is een bundel met liederen van Marijke de Bruijne. De teksten zijn voorzien van muziek door Job de Bruijn, Chris Fictoor, Wick Gispen en Peter Rippen.

Voorwoord bundel

Voorwoord

Hoe het denken over God en geloven ook verandert, het vieren en zingen zal doorgaan. Maar welke liederen - die aanspreken en raken - zullen wij willen zingen in een toekomst waarvan zich de contouren al aftekenen? Het zal een toekomst zijn die zich voor de meeste mensen afspeelt in een verstedelijkte omgeving, waar de bekendheid met bijbelse en historisch gegroeide begrippen en beelden tanende is en voor velen al vrijwel onbekend. Die samenleving, hoog ontwikkeld en technologisch georiënteerd, heeft via de wetenschap op allerlei gebied antwoorden kunnen geven op veel vragen die wij vroeger bij het geloof onderbrachten. Ook die ontwikkeling zal doorgaan.

In deze vijftig liederen is geprobeerd een spoor uit te zetten naar een leven met de Ander, met God, in een samenleving die daarvoor niet meer op vanzelfsprekende wijze begrippen en symbolen aanbiedt die drager kunnen zijn van ons zoeken en verlangen naar de Aanwezige. Op het eerste gezicht zullen beelden van nu abstracter aandoen dan die wij gewend zijn. Ook lijken ze hier en daar minder poëtisch, al blijkt onze samenleving momenten en ervaringen te geven die voertuig kunnen zijn naar een ons overstijgende werkelijkheid. God, de Geest van God, laat zich heel nabij vinden. Maar ook het overweldigende, het majesteitelijke van God is in onze maatschappij aanwezig: soms zomaar, maar ook bij nieuwe vindingen in de wetenschap. Bij alle vreugde daarover blijft ook de verwondering ‘en dat onthullend ogenblik toont even iets van Gods gezicht’ (lied 40).

Hoe snel het tempo van de ons omringende wereld ook verandert, het verlangen van de mens naar een plaats in een groot en zingevend geheel dat wij God noemen, blijft. Een plek waar wij inspiratie kunnen opdoen voor het leven van alledag. Voor onszelf, maar evenzeer met en voor de mensen in onze omgeving. Daartoe zoeken wij elkaar op, vieren wij en zingen wij, nu en in de toekomst.

De vier componisten, Job de Bruijn, Chris Fictoor, Wick Gispen en Peter Rippen hebben melodieën gemaakt die als een huid om de tekst passen, zodat steeds een echt lied ontstond.

Marijke de Bruijne Voorjaar 2005