Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Maak sterk

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Liedboek 2013 366
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Maak sterk
Vorm Beurtzang
Tekst
Vertaler Redactie Friese Lieteboek (Fr)
Herkomst Textgroep Katharsis
Muziek
Componist Arjan van Baest
Melodie Maak sterk
Solmisatie 6-3-2-4-4-4-4-3-5-5-5-4-6-6
Gebruik
Kerkelijk jaar Pinksteren
Epifanie
Liturgie Inzameling van de gaven
Liedbundels
Liedboek 2013 366
Lieteboek 2013 366

Maak sterk is de beginregel van een liedtekst van de Textgroep Katharsis die onder leiding van Andries Govaart verschillende gregoriaanse gezangen voor Pinksteren vertaald en bewerkt heeft. De melodie is van Arjan van Baest.


Tekst

Ontstaan

Onder leiding van liturgist en tekstdichter Andries Govaart hebben de leden van Katharsis (uit Tilburg, een liturgisch koor voor de 'generatie X') zich gebogen over de gregoriaanse gezangen van Pinksteren. Doel was te komen tot gezangen met een 'directe, heldere, biddende taal'. Dit heeft geleid tot het project 'Maak sterker wat Gij in ons begonnen zijt', een bundel met verschillende composities met teksten van de oude gregoriaanse gezangen als basis.

Inhoud

Vanwege de tekst is het lied vrijwel uitsluitend geschikt om als offertorium te dienen. En hoewel het eigenlijk voor Pinksteren is gedacht, kan het vrijwel het hele jaar door gezongen worden. Eén zondag springt dan in het bijzonder in het oog: het offertorium van Driekoningen 'Reges Tharsis' heeft een aardige parallel met het offertorium van Pinksteren 'Confirma hoc Deus'.

Muziek

Muziekuitgaven

Zie het artikel Zie Maak sterk (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen van deze melodie.

Hymnologische informatie

de redactie van Lieteboek 2013 maakte de Friese vertaling: Meitsje sterk

Literatuur

Toelichting:

Culturele informatie

Externe links