Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wat zo geweldig is

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Liedboek 2013 92a 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Wat zo geweldig is
Vorm Lied met refrein
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Karel Eykman
Vertaler Eppie Dam (Fr)
Bijbelplaats Psalm 92:2-5
Metrisch 11-9-11-9-3/7-11-8-7
Muziek
Componist Rolf Schweizer
Melodie Das ist ein köstlich Ding
Solmisatie 1-2-3-5-6-5-3-2-1-7-7
Gebruik
Thema Loven en danken
Liedbundels
Liedboek 2013 92a
 LB Fr 92a 

Wat zo geweldig is is een lied bij Psalm 92 met tekst van Karel Deurloo op een melodie van Rolf Schweizer van het Duitse lied Das ist ein köstlich Ding.

Opname beluisteren

  • Kinderkoor de spRANKel uit Apeldoorn nam het lied op.
  • Norddeutscher Jugendchor (NAK), Duitse versie: Das ist ein köstlich Ding:

Muziek

Muziekuitgaven

Zie het artikel Zie Das ist ein köstlich Ding (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen van deze melodie.

Hymnologische informatie

Eppie Dam heeft de Friese vertaling gemaakt: Wat sa geweldich is

Onderwijs

Geschikt voor: groep 7/8

Werkvormen

  1. Lees de tekst van Psalm 92a. Lees Psalmen 92 op het digibord en highlight de zinnen die je herkent in de tekst. Vergelijk de tekst met de berijming van 1968, Lied 92 in het Liedboek. Wat valt je op? Wat is het verschil tussen de beide liederen? (bijvoorbeeld: 92 is een berijming van de volledige tekst, 92a focust op een deel van het lied: couplet 1 hoort bij vers 2, couplet 2 bij vers 3 en couplet 3 bij vers 11) Wat is hetzelfde? (bijvoorbeeld: het blijft een loflied)
  2. Qua melodie is dit lied een uitdaging, een echte LiedboekChallenge! Leer eerst het refrein. Om op de melodie te kunnen focussen, is het handig om te beginnen met zingen op een klank, bijvoorbeeld ‘doemdoemdoem’. Tijdens het aanleren van het couplet kan iedereen steeds het refrein meezingen. Als je het lied goed kunt zingen, kun je het in wisselzang zingen: afwisselend zingen de jongens en de meisje een couplet en het refrein zingt iedereen mee.
  3. Laat bij het derde couplet je hele lijf meedoen met het loflied. Hoe doe je dat zo dat het lied er nog mooier op wordt? Je kunt ook na het couplet een muzikaal/dansant intermezzo invoegen, waarna je het laatste refrein zingt.
  • Tip:

Hoeveel instrumenten kent deze lofzang? De menselijke stem, snaar-, blaas- en slaginstrumenten, de menselijke beweging: alles trilt mee in deze lofzang. En daarmee zet het anderen ook in beweging. Maak een collage van het lied en zoek of maak daarvoor afbeeldingen van de instrumenten en de bewegingen die in het lied genoemd worden. Kun je op internet vinden hoe de instrumenten klinken? Wat vind je het mooiste instrument? Welk instrument vind jij het best bij een loflied passen en waarom?

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje.
Voor meer beginnetjes zie de categorie Kerkliedwiki:Beginnetje lied