Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Willem Vogel

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem Vogel (2008), foto Adriaan Rodenburg (Wikipedia)
Willem Vogel (2008), foto Adriaan Rodenburg (Wikipedia)
Geboren Amsterdam, 2 mei 1920
Overleden Amsterdam, 7 oktober 2010
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2081

Willem Vogel (Amsterdam, 2 mei 1920 - Amsterdam, 7 oktober 2010) was componist en cantor-organist van de Hervormde Gemeente in de Oude Kerk te Amsterdam, lid van de Raad voor de Eredienst en haar commissie voor de Kerkmuziek.

Leven

Willem Vogel studeerde orgel bij Albert de Klerk, compositie bij Jan Koetsier en koordirectie bij Jaap Spaanderman. Van net voor de Tweede Wereldoorlog (1939) tot net na de Tweede Wereldoorlog was Vogel organist in Amstelveen. In 1946 werd hij organist en later cantor van de Hervormde Emmakerk in Watergraafsmeer.

Tussen 1961 en 1973 was hij cantor en organist van de Nieuwezijds Kapel in Amsterdam. De cantorij die hij daar vormde ging in 1973 over naar de Oude Kerk en heette sindsdien Sweelinck-cantorij. Vogel was tot op hoge leeftijd (1996) als cantor aan deze kerk verbonden, en was tussen 1977 en 2002 ook nog organist van deze kerk.

Werken

Vogel componeerde diverse toonzettingen voor het Ordinarium. Verder o.a. vier Nederlandse Passies en de eerste Nederlandse jaargang Evangeliemotetten. Voorts o.m. orgel- en beiaardmuziek. In het Liedboek (2013) staan 91 ordinariumdelen en liederen van Willem Vogel. In het Liedboek voor de Kerken, dat in veel protestantse kerken in Nederland wordt gebruikt, staan 20 door hem gecomponeerde gezangen. In de officiële katholieke bundel Gezangen voor Liturgie staan van zijn hand 3 onberijmde psalmen (vertaald door Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde), 4 vaste gezangen en 11 liederen, o.a. op teksten van Huub Oosterhuis, Muus Jacobse en Willem Barnard.

Documentaire

Documentaire van Arnold Vogel over zijn vader Willem Vogel, kerkmusicus en componist van vernieuwende kerkmuziek. Willem Vogel geeft workshops kerkmuziek in Utrecht en Middelharnis. Hij wordt gevolgd terwijl hij kerkorgel speelt, componeert en tijdens koorrepetities en concerten. Verschillende mensen komen aan het woord over zijn werk, waaronder pianist Louis van Dijk, Willem Barnard en Sytze de Vries. Opvoeringen van koorstukken gecomponeerd door Vogel maken tevens deel uit van de documentaire. Deze documentaire uit 2000 duurt 40 minuten en is uitgezonden als aflevering van Dokument (NCRV).

Meer informatie: Beeld en Geluid.

Literatuur

  • Sytze de Vries, Omzien in dankbaarheid : in memoriam Willem Vogel, in: Muziek&Liturgie, 79 (2010) 6, blz. 43-47
  • Christiaan Winter, Zuivere, eerlijke, oprechte kerkmuziek : Willem Vogel en de invloed van zijn werk op het klankidioom van de Nederlandse protestantse liturgische muziek, academisch proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, juni 2023.

Externe links