Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Arie Sneep

Uit Kerkliedwiki
Versie door Peter Sneep (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2023 om 16:33 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Persoon |Naam=Arie Sneep |Volledige naam=Arie Sneep |Wikipedia-taal=nl }} '''Arie Sneep''' was muziekdocent in weesinrichting Neerbosch bij Nijmegen. Arie Snee...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Volledige naam Arie Sneep
Rechten Vervallen

Arie Sneep was muziekdocent in weesinrichting Neerbosch bij Nijmegen.

Arie Sneep groeide op als wees in weesinrichting Neerbosch bij Nijmegen en was daar van 1871 tot na 1911 muziekdirecteur. Muziek was belangrijk op de wezenschool in Neerbosch, maar ook daarbuiten was er aandacht voor. In 1870 werd er een muziekkorps opgericht en in 1875 begon muziekleraar Götz er met het geven van orgellessen. Jongens die later onderwijzer wilden worden moesten verplicht leren orgelspelen, anderen die dat wilden, mochten de lessen vrijwillig volgen.

Vanaf 1877 kreeg muziekleraar Götz hulp van Arie Sneep. Doe was zelf als weeskind opgegroeid in Neerbosch en werkte in de wezendrukkerij. Sneep werd al snel een enthousiaste muziekleraar en toen in de jaren 1890 Götz vertrok, nam Sneep de muzieklessen en de leiding over het muziekkorps en het zangkoor over. Zo kwam hij bekend te staan als de ‘muziekdirecteur’ van Neerbosch. Sneep trok met het zang- en muziekgezelschap heel Nederland door om het Neerbosche geluid ten gehore te brengen. Deze ’Neerbosche Avonden’ zijn erg populair in Nederland en waren een goede manier om de Weesinrichting onder de aandacht te brengen én om voor de instelling te collecteren. Rond 1880 haalde het koor rond de 8000 gulden (van de benodigde 30.000 gulden) op voor de bouw van de Weezenkapel, het huidige gebouw van het Van ’t Lindenhoutmuseum. Wanneer Arie Sneep in 1911 veertig jaar werkzaam is op Neerbosch wordt er ter gelegenheid van dit jubileum een muziektent op het middenplein van de Weesinrichting gebouwd. Op zaterdagen werden hier regelmatig uitvoeringen gehouden. bron: mijngelderland.nl

Liederen

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.