Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Ken je het schijnsel van de zon?

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Ken je het schijnsel van de zon
Genre Gemeentelied
Vorm Strofelied
met coda"Met coda" is not in the list (Strofelied, Lied met refrein, Refrein, Bridge, Beurtzang, Reciteerzang, Chant, Antifoon, Acclamatie, Liturgisch gezang, ...) of allowed values for the "Vorm" property.
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 2022
Tekst
Dichter Ria Borkent
Metrisch 8-10-11-9/8-6
Muziek
Componist Adriaan Koops
Gebruik
Thema Schepping
Klimaat"Klimaat" is not in the list (Aanbidding, Aanvechting, Adem, Bevestiging ambtsdragers, Belijdenis, Doop, Eenzaamheid, Geloof, Herfsttijd, Hoop, ...) of allowed values for the "Thema" property.
Trefwoord Gebed om ontferming
Liedbundels
Een vogel is er thuis 213

Ken je het schijnsel van de zon? is een lied geschreven door Ria Borkent en op muziek gezet door Adriaan Koops.

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

De eerste regels van de strofen luiden:

  • 1. Ken je het schijnsel van de zon
  • 2. Ken je het zwijgen van de wei
  • 3. Ken je het stijgen van de zee,
  • 4. Ken je het kloppen van je hart,
  • 5. Ken ik het wonder van natuur,

Ontstaan

Het lied is geschreven als gevolg van een grotere aandacht in de samenleving voor droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging, en ook het verdwijnen van soorten zoals door ecologen beschreven. De zomers van 2018 en 2022 waren extreem droog als gevolg van klimaatverandering.

Inhoud

In vijf strofen wordt het lyrisch ik (het gemeente-ik) uitgenodigd te reflecteren op het schijnen van de zon, het zwijgen van de wei, het stijgen van de zee, het kloppen van het hart, het verdwijnen van natuur. Zon, land en water worden als het ware sprekend ingevoerd en maken het kostbare van het leven voelbaar. De schepping als groene voorraadschuur voor de mens. Na vijf strofen volgt een tweeregelige coda als gebed: Heer Jezus Christus, Zoon van God, / ontferm U over ons.

Muziek

De eerste twee regels van de melodie van Adriaan Koops hebben als kenmerkend motief een reeks vier stijgende noten waarvan de laatste lang is. Die worden gevolgd door twee achtsten, waarna drie noten met grote sprongen. Die sprongen zijn on de tweede regel het grootst en daar eindigt de melodie hoog. In de tekst eindigt elke tweede regel met een vraagteken. Vraagzinnen gaan omhoog, en die hoge noot beeldt die vraag dan ook uit. De derde regel begint als echo van het aanvangsfragment. De melodie eindigt met drie dezelfde lange noten op de grondtoon. Opvallend is het gebruik van triolen in regel twee en drie, die steeds passen bij de tekst: ,,verwijtend en ,,nu heb ik het gedaan.

Het lied heeft een coda van twee regels, dat muzikaal is opgebouwd uit letterlijke citaten van de melodieregels 1 en 4 van de coupletten.

Zettingen

De zetting is eveneens van Adriaan Koops met pianobegeleiding en akkoordsymbolen voor muziekgroepen is te vinden in de begeleidingsbundel Een vogel is er thuis van Muziekuitgeverij Nootzaak.

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.