Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Niet tot de dienst der wraak

Uit Kerkliedwiki
Versie door FRMinne (Overleg | bijdragen) op 24 mei 2019 om 17:45

Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Gezangen voor Liturgie 504   Oud-Katholiek Gezangboek 834 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Niet tot de dienst der wraak
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 20e eeuw
Tekst
Dichter Henk Jongerius
Bijbelplaats Efeziërs 4:7-16
Matteüs 18:21-35
Johannes 13:1-5
Metrisch 6-7-6-7
Muziek
Componist Jan Raas
Solmisatie 2-2-3-4-3-2
Gebruik
Kerkelijk jaar Paastijd
Thema Vrede en gerechtigheid
Liedbundels
Gezangen voor Liturgie 504
Oud-Katholiek Gezangboek 834

Niet tot de dienst der wraak is een lied van Henk Jongerius, getoonzet door Jan Raas.

Tekst

Het lied is de uitwerking van één hoofdgedachte uit Efeziers 4:7-16 en handelt over de volgroeidheid in het kennen van Christus. Tegenover de wetmatigheid van het recht van sterkste vormt Christus een alternatief. Hij zal de maat zijn, waarmee de mens zijn motieven en gedragingen wil meten. Van sterk naar zwak, van heersen naar dienen, van wraak naar verzoening, van het geweld van het laatste woord naar stilzwijgen, van groot vertoon naar de gestalte van Christus.

Muziek

Jan Raas schreef een melodie met een meditatief karakter. De eerste regel is melodisch zeer beperkt: re-re-mi-fa-mi-re. Wanneer de tekst in regel 2 de eerste verder uitbouwt, volgt de melodie trapsgewijs: re-re-mi-fa-sol-la-la. Regel 3 geeft in dit korte vers steeds een bijzondere mededeling: 'heb ik u aangeraakt', of 'maar in een mensenzoon': vanuit een hoge c een simpele dalende lijn, die dan met een kleine melodische wending terugkomt, om te eindigen op de re-tonika.

Literatuur

Het lied is oorspronkelijk verschenen in de bundel 'Voor naamloze mensen : 12 schriftliederen', uitgegeven door Gooi & Sticht.

Ad de Keyzer schreef een toelichting bij muziek en tekst van dit lied. Te vinden op p. 27-29 van: Tussen de regels : commentaar bij een twintigtal liturgische gezangen. Gooi en Sticht, 1983. ISBN 9030402628.