Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Once in royal David's city

Uit Kerkliedwiki
Versie door DsWim (overleg | bijdragen) op 17 okt 2020 om 15:33 (Hymnologische informatie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Once in royal David’s City
Who was conceived by the Holy Spirit, born of the Virgin Mary
Genre Carol
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Engels
Land Ierland
Periode 1848
Liedbundels
Sacred Songs & Solos 32

Once in royal David’s City is een kinderlied van Cecil Frances Alexander-Humphries (1818-1895), één uit een serie liederen over de Twaalf Artikelen van het geloof. Het wordt gezongen op Irby (melodie) (1849), van Henry John Gauntlett. Als zodanig is het een bekende carol geworden.

Vertalingen

Het lied is vertaald door

Tekst

Ontstaan

Het lied verscheen in 1848 als gedicht in [Cecil Frances Humphries], Hymns for Little Children, London: Joseph Masters, 1850, 4e druk (1848, 1e), p. 30-31. Het dateert dus van vóór haar huwelijk met William Alexander, in 1850; het boekje verscheen, zoals destijds gebruikelijk bij ongetrouwde vrouwen, anoniem.
De tekst is in de loop der tijd vaak bewerkt door strofen weg te laten of regels te wijzigen. Doorgaans wordt het originele derde couplet weggelaten.

inhoud

Het oorspronkelijke lied bestaat uit zes strofen, door de thema's verdeeld in drie paren. Het eerste paar vertelt van de Heer en koning van de schepping die naar de aarde komt om als mens te leven in een nederige plaats. Het tweede paar beschrijft het perspectief op de jaren van Jezus' leven voor zijn aardse bediening, toen hij nog een kind was. Het derde kijkt uit naar de wederkomst van Jezus en het contrast met de scene in de eerste twee verzen.

Muziek

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.