Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Van alle creaturen: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 39: Regel 39:
 
Zondag Septuagesima. Genesis 1. Mattheüs 20: 1-18.  
 
Zondag Septuagesima. Genesis 1. Mattheüs 20: 1-18.  
 
== Hymnologische informatie ==  
 
== Hymnologische informatie ==  
De Sutter heeft bij zijn compositie een bewuste verdeling van A-, B- en A+B-melodie aangegeven, over de verschillende strofen. De melodie is (zeer) eenvoudig.
+
Beide componisten hebben bij hun compositie een bewuste verdeling van A-, B- en A+B-melodie aangegeven, over de verschillende strofen. Beide melodieën zijn (zeer) eenvoudig.
 
== Culturele informatie ==   
 
== Culturele informatie ==   
 
== Literatuur ==   
 
== Literatuur ==   
 
== Externe links ==   
 
== Externe links ==   
 
== Voetnoten ==
 
== Voetnoten ==

Versie van 19 jan 2014 om 15:18

Titel

De beginregel luidt: Van alle creaturen. De titel van het lied is meestal: Van Adam, de vader der mensen

Oorspronkelijke taal en titel

Dit lied is oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. De ondertitel van het lied varieert. Ook gevonden: ‘Van Adam, te elfder ure geschapen’.

Liedbundels

Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
Lied van de Week febr. 1987
De Tale Kanaäns p. 17
Liederen van het begin 5

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

In de bundel ‘De tale Kanaäns’ van Willem Barnard staan drie brevierliederen voor resp. de zondagen Septuagesima, Sexagesima en Quinquagesima.

Inhoud

”Van alle creaturen” is geschreven bij de lezing uit het begin van de Tora, het verhaal van de menswording (Genesis). Het klassieke zondagsevangelie is dan Mattheüs 20: 1-18, de gelijkenis over de arbeiders in de wijngaard. Willem Barnard verbond beide schriftgedeelten in een lied voor zondag Septuagesima. Vooral de notie van het beheren van de schepping (‘regeren’, ‘beheersen’) uit Genesis 1 wordt nader ingevuld als werk in de wijngaard. Daarbij is de mens, die als laatste geschapen is (‘te elfder ure’) toch de eerstgeroepene. Waar alle creaturen ‘naar hun aard’ zijn geschapen, eigensoortig, geldt dat niet voor de mens. Die is gemaakt naar het beeld van God. Daarin ligt zijn opdracht. De mens gaat door ‘om alles te regeren wat naar vervulling haakt’ (strofe 3). Hij leeft naar Pasen toe! In zijn verzamelbundel ‘De tale Kanaäns’ biedt de dichter een facultatieve laatste strofe aan, die het lied exclusief voor zondag Septuagesima maakt. In de meeste bundels ontbreekt deze tekst, maar zij luidt: De eersten zijn de laatsten : / Gods Zoon treedt uit het graf. / Zo tellen wij tot Pasen / de negen weken af. (Bron: Lied van de week, februari 1987).

Dichter

Willem Barnard alias Guillaume van der Graft (1920-2010). Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Barnard

Vertaler

Muziek

Er zijn meerdere componisten die deze tekst op muziek hebben gezet. In oktober 1984 schreef Ignace de Sutter op verzoek van het kerkmuziektijdschrift Zoet Hout-Goed Koper een dubbelmelodie, welke paste op de drie brevierliederen uit ‘De Tale Kanaäns’ van Willem Barnard. Naast het hier beschreven lied, zijn dit ‘Dit is een lied van Noach’ en ‘Uit Oer is hij getogen’. Al eerder schreef Frits Mehrtens een dubbelmelodie bij de tekst van Barnard. Deze is (o.a.) te vinden in ‘Liederen van het begin’ (nr. 5).

Componist melodie

Ignace de Sutter (1911-1988). Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ignace_de_Sutter Frits Mehrtens ( 1922-1975) Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_August_Mehrtens

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Liturgisch gebruik

Zondag Septuagesima. Genesis 1. Mattheüs 20: 1-18.

Hymnologische informatie

Beide componisten hebben bij hun compositie een bewuste verdeling van A-, B- en A+B-melodie aangegeven, over de verschillende strofen. Beide melodieën zijn (zeer) eenvoudig.

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten