Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De woorden gezongen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De woorden gezongen bevat liederen bij het boek Deuteronomium. De liederen zijn verzameld en geschreven in opdracht van de NCRV. De inhoudsopgave van de bundel is te vinden op de pagina Inhoud De woorden gezongen.

Titel

De titel van deze bundel is ontleend aan de joodse benaming van het boek Deuteronomiun: 'De woorden'. Het leesrooster van de Raad van Kerken gaf voor de herfst en winter van 1982-1983 perikopen uit Deuteronomium aan. Omdat er zo weinig liederen waren, die gezongen konden worden bij deze lezingen, heeft de NCRV opdracht gegeven om liederen te verzamelen en te schrijven voor het boek Deuteronomium.

Uitgever

In opdracht van de NCRV is de liedbundel uitgegeven door Uitgeverij Boekencentrum, 1982. ISBN 90-239-1866-5.

Redactie

Voor het project stelde de NCRV een redactie samen, bestaande uit Klaas Bartlema, Yko van der Goot, Wim Ramaker, Rien van der Schee, Cees Zeevaart en Hans Blankesteijn, deze laatste namens de prof. dr. G. van der Leeuw-stichting.

Achtergrondinformatie

De NCRV gaf (dus) allereerst opdracht om bestaande liederen te verzamelen; vervolgens werden opdrachten gegeven voor het maken van nieuwe liederen en melodieën bij gedeelten van Deuteronomium. Bij dat werk werden dichters en componisten betrokken, die ook al actief waren bij de samenstelling van het Liedboek voor de Kerken. Maar de NCRV zocht ook anderen, om nieuwe generaties dichters en muzikanten te kunnen betrekken bij het maken van liederen voor de zingende gemeente. Veel liederen zijn gemaakt door Tom Naastepad, die met zijn Araunagemeente in Rotterdam Deuteronomium doorkroop: lezend, luisterend, uitleggend, biddend en ook zingend. In deze bundel staan geen berijmingen van de aangegeven gedeelten uit Deuteronomium. Daarvoor leent de aard van de teksten zich niet. Het gaat eerder om liederen 'naar aanleiding van'. Tussen september 1982 en maart 1983 is wekelijks een lied uit deze bundel behandeld in het NCRV-radioprogramma 'Steen in de vijver'.