Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Geneefse psalmen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Geneefse psalmen zijn berijmingen van de 150 psalmen die in de 16e eeuw zijn gemaakt voor de kerken uit de Reformatie. De verzameling van deze 150 psalmen staat bekend als de Geneefse psalter ('psalter' houdt het geheel van de 150 psalmen in).

Voor de Reformatie werden psalmen in kerkdiensten meestal gezongen door een koor. Johannes Calvijn was van mening dat de hele gemeente moet deelnemen aan het prijzen van God in de eredienst.

Na gedwongen vertrek uit Genève in 1538 leerde Calvijn in Straatsburg de gemeentezang en de Duitse psalmbewerkingen van o.a. Maarten Luther kennen. In de daaropvolgende periode werd door verschillenden gewerkt aan psalmberijmingen en melodieën. Uiteindelijk is in 1562 de eerste bundel met alle psalmen uitgegeven.

Nederland

De Geneefse psalmen zijn gebruikt voor verschillende Nederlandse berijmingen.

Nederlandse berijmingen op Geneefse melodieën:

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje.
Voor meer beginnetjes zie de categorie Kerkliedwiki:Beginnetje