Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hier wordt een huis voor God gebouwd

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Tussentijds 4 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Hier wordt een huis voor God gebouwd
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Henk Jongerius
Bijbelplaats Handelingen 4:32-35
Metrisch 8-7-8-7
Muziek
Componist John Bacchus Dykes
Melodie Dominus regit me
Solmisatie 3-5-4-3-3-2-2-1
Gebruik
Liturgie Aanvang
Rond de Schriften
Maaltijd van de Heer
Liedbundels
Tussentijds 4
24 Kerkliederen 3
Bavoliedboek 329
Geroepen om te zingen 12
Voor wie gedenken 394

Hier wordt een huis voor God gebouwd is geschreven door Henk Jongerius, op de melodie Dominus regit me van J.B. Dykes uit de Engelse kerk.

Tekst

De vier strofen van dit lied zingen over de viering van de eucharistie en volgen stap voor stap de liturgische opbouw daarvan: de dienst van het Woord en de dienst van de Tafel. De eerste strofe zingt over het gebouw; het zingt over het huis dat voor God gebouwd wordt en waar mensen samen komen. De tweede strofe zingt over de dienst van het Woord: 'Hier wordt een boek opengelegd / en klinken goede woorden'. De derde strofe zingt over de eucharistie: 'Hier wordt een tafel aangericht / om Jezus te gedenken'. Wij worden nieuwe mensen, als wij het levensbrood delen ter gedachtenis aan Jezus Christus. De aarde zal een vredeshuis worden, zingt de vierde strofe.

Literatuur

Bespreking van dit lied in: Iedere tijd opnieuw : commentaar bij 19 liturgische gezangen / Ad de Keyzer. Hilversum : Gooi en Sticht, 1984. ISBN 9030402865.