Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Nikolaus Herman

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Nikolaus Herman
Die sonntags evangelia van Nicolaus Herman
Die sonntags evangelia van Nicolaus Herman
Volledige naam Nikolaus Herman
Geboren Altdorf bei Nürnberg, ca. 1500
Overleden St. Joachimsthal, 3 mei 1561
Rechten Vervallen
Wikipedia

Nikolaus Herman (Altdorf bei Nürnberg, ca. 1500 (volgens andere bronnen ca. 1480) - St. Joachimsthal, 3 mei 1561) was een Duits kantor, leraar en schrijver van talrijke geestelijke kerkliederen.

Herman kwam rond 1518 als kantor en leraar aan het Gymnasium (Lateinschule) naar St. Joachimsthal. Hij was een aanhanger van de Reformatie getuige een brief van Martin Luther aan hem van 6 november 1524. In St. Joachimsthal werkte hij onder meer samen met Johannes Mathesius, die daar vanaf 1532 als rector van de school en vanaf 1540 als pastoor werkte. Op 24 juni 1557 ging Herman met pensioen. Zijn liederen, die hij vooral voor zijn leerlingen had geschreven, gaf hij 1560 uit onder de titel "Die Sonntagsevangelia über das Jahr in Gesänge verfasset für die Kinder und christlichen Hausväter".

Tot zijn geestelijke liederen behoren onder meer: