Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Schepper van het geheel

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Schepper van het geheel
Gebed om eenheid
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1997
Tekst
Dichter Ria Borkent
Bijbelplaats Johannes 17:20-23
Metrisch 6-6-6-6-6-6-6-6-6
Muziek
Componist Peter Sneep
Solmisatie 3-1-1-2-2-5
Gebruik
Thema Kerk en gemeente
Trefwoord Kerkelijke eenheid
Oecumene
Liedbundels
Zing met de hemelboden 72

Schepper van het geheel is een gebed om kerkelijke eenheid op tekst van Ria Borkent met een melodie van Peter Sneep.

Opname beluisteren

  • Het lied staat op de cd 'Een lied dat niets verzwijgt - gezangen en (Bijbel)teksten op muziek van Peter Sneep', CNTL57006.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

De dichteres gebruikt een opmerkelijk rijmschema: abcaabaca en een opmerkelijke versvorm: negen regels van zes lettergrepen.

Ontstaan

Ria Borkent schreef de tekst in 1997 op verzoek van het Gereformeerd Appèl, een beweging van leden uit de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken die zich willen inzetten voor geloofsherkenning en kerkelijke toenadering.

Inhoud

De tekst begint met een opsomming van eenheden die uit meer delen bestaan: druiven - tros, graankorrels - meel. Daarna beschrijft ze hoe de eenheid die door satan (de slang) wordt bedreigd en hoe Jezus de eenheid kan herstellen omdat hij de slang bedwong. Het lied eindigt met de wens om als gelovigen van verschillende kerken samen te staan op het fundament van profeten en apostelen.

Muziek

Componist Peter Sneep benadrukt in de melodie de veelkleurigheid van verschillende kerken en kerkgenootschappen door op het woord 'eenheid' in de laatste regel van strofe 1 een melisme te geven. De langere muzikale regel doorbreekt het identieke metrum van de acht voorgaande regels.

Zettingen

Begeleidingsbundel Zing met de hemelboden. 77 kerkliederen voor gemeente en cantorij op teksten van Ria Borkent (div. componisten). Muziekuitgeverij Nootzaak, Zutphen, www.dirkzwart.com.

Hymnologische informatie

  • Het lied is voor het eerst gezongen op de landelijke gebedsdag van het Gereformeerd Appèl op zaterdag 6 september 1997 in de Koningskerk in Zwolle. Voorafgaand daaraan studeerde de componist de melodie in met de aanwezigen.
  • In 2017 werkt Ria Borkent de tekst van het lied drastisch om ter gelegenheid van de 'verzoeningssynode' van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Ter gelegenheid daarvan schreef Peter Sneep een geheel nieuwe melodie. Het nieuwe lied werd voor het eerst gezongen op 11 november 2017 tijdens de gezamenlijke avondmaalsviering in de Nieuwe Kerk in Kampen. Tekst en muziek zijn te vinden op de website van de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Samenzang in de Nieuwe Kerk in Kampen, Peter Sneep orgel.

Externe links

http://gereformeerdappel.nl/