Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Peter Sneep

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Sneep
Peter Sneep, 2016
Peter Sneep, 2016
Volledige naam Pieter Jacob Sneep
Geboren Rotterdam, 21 oktober 1962
Wikipedia (nl)

Peter Sneep (Rotterdam, 21 oktober 1962) is journalist, presentator, componist en organist.

Leven

Peter Sneep raakte al jong geïnteresseerd in (orgel)muziek. Hij kreeg orgelles van Kees Blijdorp, Hetty Koelewijn en Gerrit 't Hart (improvisatie). Van 1980 tot 1989 was hij organist van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) van Rotterdam-Delfshaven, als vaste vervanger van organist Wim Roos (1942-2009), Sneeps grote inspirator. Sinds 1 januari 2019 is hij organist van de Protestantse Gemeente in Leusden (Dorpskerk en Marcuskerk). Daarnaast is hij organist van drie vrijgemaakt-gereformeerde kerken in Amersfoort: De Kandelaar (tot 2021), de Schaapskooi en de Martuskerk. Van 1982 tot 1986 zat hij op de gereformeerde Pedagogische Academie in Amersfoort/Zwolle. Hij was van 2015 tot 2017 radiopresentator bij de Reformatorische Omroep. Daarvoor werkte hij 28 jaar als (muziek)journalist bij het Nederlands Dagblad. Hij is medewerker van kerkliedwiki, schrijft cd-recensies voor maandblad De Orgelvriend en de website Orgelnieuws.nl.

Peter Sneep is getrouwd, heeft een dochter en een zoon en woont in Leusden.

Werk

Aanvankelijk componeerde hij toneelmuziek en cabaretliedjes, geïnspireerd door Wim Roos, die als muziekdocent liedjes componeerde voor musicals van de zogenoemde Grote Avonden van de Gereformeerde Scholengemeenschap Rotterdam (GSR). Rond 1990 begon hij met het componeren van kerkmuziek. Daarvan verschenen verschillende cd's, zoals 'Een lied dat niets verzwijgt' (2011) en de jubileum-cd 'Peter Sneep - vocale kerkmuziek' (2019).

Sinds 2001 trekt hij in de weken voor Pasen met voorlezer John Kuiper het land door met de Marcuspassie. De voorgelezen Bijbeltekst wordt daarin afgewisseld door samenzang van Geneefse psalmen uit diverse berijmingen en passieliederen uit tal van liedbundels.

Met zijn collega-journalist Wim Houtman organiseerde hij van 2009 tot en met 2013 voor de lezers van het Nederlands Dagblad getijden- en kerkmuziekreizen. Hij schreef daarvoor ieder jaar nieuwe muziek, waaronder voor elke reis een nieuw ordinarium. Samen met zijn collega-organist Harry van Wijk organiseerde hij een aantal jaren lang zangevenementen rond dichters, componisten of liedbundels in kerkgebouw De Kandelaar in Amersfoort onder de titel Proeftuin van het kerklied.

Zijn melodieën zijn opgenomen in diverse bundels, zoals Zing met de hemelboden van Ria Borkent, Er gaat een Man door Kanaän en Duizend bunder van Hans Werkman, Overnodig van André Troost, het Gereformeerd Kerkboek 2017 en Nu zal de zomer komen van Johan Klein.

Sinds 2016 schrijft hij ook melodieën op teksten van dichter-dominee Robert Roth uit Hengelo. Samen met David de Jong, Adriaan Koops en Arjen Uitbeijerse werkt hij aan een serie nieuwe liederen bij de Heidelbergse Catechismus op teksten van Roth.

Liederen