Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Peter Sneep

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Sneep
Peter Sneep, 2016
Peter Sneep, 2016
Volledige naam Pieter Jacob Sneep
Geboren Rotterdam, 21 oktober 1962
Wikipedia (nl)

Peter Sneep (Rotterdam, 21 oktober 1962) is journalist, presentator, componist en organist.

Leven

Peter Sneep raakte al jong geïnteresseerd in (orgel)muziek. Hij kreeg orgelles van Kees Blijdorp, Hetty Koelewijn en Gerrit 't Hart (improvisatie). In 1980 werd hij organist van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) van Rotterdam-Delfshaven, vaste vervanger van organist Wim Roos (1942-2009), Sneeps grote inspirator. Sinds 1 januari 2019 is hij organist van de Protestantse Gemeente in Leusden. Daarnaast is hij organist van drie vrijgemaakte kerken in Amersfoort (De Kandelaar, de Schaapskooi en de Martuskerk). Van 1982 tot 1986 zat hij op de gereformeerde Pedagogische Academie in Amersfoort/Zwolle. Hij was van 2015 tot 2017 radiopresentator bij de Reformatorische Omroep. Daarvoor werkte hij 28 jaar bij het Nederlands Dagblad.

Peter Sneep is getrouwd, heeft een dochter en een zoon en woont in Leusden.

Werk

Aanvankelijk componeerde hij toneelmuziek en cabaretliedjes, geïnspireerd door Wim Roos, die als muziekdocent toneelliedjes componeerde voor musicals van de zogenoemde Grote Avonden van de Gereformeerde Scholengemeenschap Rotterdam (GSR). Rond 1990 begon hij met het componeren van kerkmuziek. Daarvan verschenen verschillende cd's. Sinds 2001 trekt hij in de weken voor Pasen met voorlezer John Kuiper het land door met de Marcuspassie. De voorgelezen bijbeltekst wordt daarin afgewisseld door samenzang van Geneefse psalmen uit diverse berijmingen en passieliederen uit tal van liedbundels. Met zijn collega-journalist Wim Houtman organiseerde hij van 2009 tot en met 2013 voor de lezers van het Nederlands Dagblad getijden- en kerkmuziekreizen. Hij schreef daarvoor nieuwe muziek. Samen met zijn collega-organist Harry van Wijk houdt hij regelmatig zangevenementen rond dichters, componisten of liedbundels in kerkgebouw De Kandelaar in Amersfoort onder de titel Proeftuin van het kerklied.

Zijn melodieën zijn opgenomen in diverse bundels, zoals Zing met de hemelboden van Ria Borkent, Er gaat een Man door Kanaän van Hans Werkman, Overnodig van André Troost en het Gereformeerd Kerkboek 2017. Sinds 2016 schrijft hij ook melodieën op teksten van dichter-dominee Robert Roth uit Oegstgeest.

Liederen