Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Dit is het lied van onze zon

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Dit is het lied van onze zon
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 2009
Tekst
Dichter André Troost
Bijbelplaats Psalm 113:3
Jakobus 1:23-24
Psalm 103:15-16
Psalm 32:8
Psalm 138:8
Filippenzen 1:6
Metrisch 8-8-8-8
Muziek
Componist Peter Sneep
Solmisatie 1-1-3-2-1-7-6-5
Gebruik
Kerkelijk jaar Paastijd
Getijde v/d dag Middag
Thema Aanvechting
Levensweg
Licht en duisternis
Pelgrimage
Vertrouwen
Zomertijd
Liedbundels
Overnodig 49

Dit is het lied van onze zon is een middaglied van André Troost. De dubbelmelodie is van Peter Sneep.

Opname beluisteren

Sint-Joris Kamerkoor o.l.v. Bas Ramselaar; Gereformeerd Kamerkoor Amersfoort o.l.v. Jannes Munneke; Harry van Wijk, orgel.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Peter Sneep componeerde Dit is het lied van onze zon in november 2009 ten behoeve van de getijdenreizen die het Nederlands Dagblad van 2009 tot en met 2013 organiseerde. Tijdens de reizen bezochten de deelnemers dagelijks drie of vier kerken, waar ze achtereenvolgens een ochtend-, middag- en avondgebed en soms ook de completen vierden. Bij de voorbereiding van de reis bleek dat er weinig kerkliederen voor een middaggebed geschreven zijn, op zo ongeveer het lied Des ochtends als het licht ontstaat van Willem Barnard na. Daarom gaven Peter Sneep en medeorganisator Wim Houtman de dichters Ria Borkent, Johan Klein, Henk Knol en André Troost opdracht voor het maken van middagliederen. André Troost stuurde twee teksten in: Dit is het lied van onze zon en Zoals de zon steeds hoger rijst, die allebei door Peter Sneep op muziek werden gezet. Zoals de zon steeds hoger rijst werd voor het eerst gezongen op donderdag 15 april 2010 na het middaggebed in de Sint-Servatiuskerk in Appeltern.

Inhoud

Muziek

Het lied heeft zeven coupletten. Peter Sneep maakte twee melodieën: één voor de oneven coupletten en één voor de oneven coupletten. Ze zijn bijna identiek. De melodie voor oneven verzen staan in G-majeur, die voor de even verzen heeft exact hetzelfde verloop, maar begint twee tonen lager en staat dus in E-mineur. Door het oneven aantal coupletten eindigt het lied in majeur. Het is niet de bedoeling van de componist dat beide melodieën tegelijk worden gezongen.

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.