Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Laat mij een spiegel van Gods liefde zijn

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Laat mij een spiegel van Gods liefde zijn
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1996
Tekst
Dichter Ria Borkent
Bijbelplaats Psalm 34:6
Matteüs 11:4-5
1 Korintiërs 13
Johannes 8:12
Lucas 2:78-79
Numeri 6:24-26
Metrisch 10-11-5-5-10-11-5-5-10-11-10-11
Muziek
Componist Peter Sneep
Solmisatie 5-1-2-3-5-7-1-7-6-5
Gebruik
Kerkelijk jaar Pinksteren
Liturgie Rond de Schriften
Thema Navolging
Liedbundels
Zing met de hemelboden 59

Laat mij een spiegel van Gods liefde zijn is een pinksterlied. De tekst is van Ria Borkent. De muziek is van Peter Sneep.

Opname beluisteren

  • cd 'Spiegel van Gods liefde - Samenzang in de Grote of St. Stephanuskerk te Hasselt'. Cantilena BM 1067-2, track 3.
  • cd 'Zing met de hemelboden - kerkliederen van Ria Borkent'. Cantilena 2071-2, track 22.
Melodie: Peter Sneep. Organist: Sietze de Vries

Tekst

De tekst van dit lied is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Het lied is op verzoek van Peter Sneep gemaakt voor de (vrijgemaakt-gereformeerde) Landelijke Werk- en Informatiedag voor Evangelisatie-arbeid op 23 oktober 1996. Het werd tijdens die dag voor het eerst officieel gezongen. Tijdens de dag verscheen ook een cd waarop het lied staat. De opname van die vond plaats op 8 juni 1996 in de Grote of Sint-Stephanuskerk in Hasselt (Overijssel), met componist Peter Sneep aan het orgel.

Inhoud

Het lied is gemaakt bij het thema van de evangelisatiedag: 'Spiegel van Gods liefde'. Ria Borkent geeft in de melodie een poëtische samenvatting van Jezus' leven op aarde: geboorte, Bergrede, wonderen, opstanding. Zonder de woorden 'heilige Geest' of 'Pinksteren' te noemen, is dit een Pinksterlied, vol verwijzingen naar teksten uit het Oude en Nieuwe Testament.

Borkent maakte bij het dichten gebruik van spiegelwoorden, ingegeven door het thema 'Spiegel van Gods liefde': doof - horend; blind - zien; licht - duisternis; gekooide - bevrijding.

Muziek

De melodie in D-groot ontstond tijdens een wandeling die Peter Sneep maakte in de buurt van Barneveld. Hij vroeg daarna Ria Borkent een tekst op zijn melodie-zonder-woorden te maken.De eerste regel van het lied heeft een zeer grote omvang, anderhalf octaaf. De melodie heeft de bar-vorm: aab. De eerste vier regels worden herhaald, waarna het abgesang uitwijkt naar de aanverwante toonsoort fis. In de laatste twee regels komen fragmenten van het begin van de melodie weer terug: regel 11 lijkt op regel 2, regel 12 lijkt op de eerste regel.

Zettingen

Bewerkingen

Hymnologische informatie

In de bundel Zing met de hemelboden staat het lied afgedrukt als wisselzang (vrouwen, mannen, allen), naar een idee van Dirk Zwart. Componist Peter Sneep is niet tegen die indeling, maar heeft die niet in gedachten gehad toen hij de melodie componeerde.

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.