Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Vanuit de diepte tot hoog in de sterren

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Zangen van Zoeken en Zien 539 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Vanuit de diepte tot hoog in de sterren
Van liefde die overvloeit
Vorm Lied met refrein
Herkomst
Titel Caritas abundat
Taal Latijn
Tekst
Dichter Jannet Delver
Muziek
Componist Thom Jansen
Gebruik
Liturgie Aanvang
Vredewens
Geloofsgetuige Hildegard von Bingen
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 539
Als daar muziek voor is 22

Vanuit de diepte tot hoog in de sterren is een lied met een tekst van Jannet Delver geschreven naar het lied Caritas abundat van Hildegard von Bingen. De muziek is van Thom Jansen.

Opname beluisteren

Het lied is te te beluisteren op de CD Hildegard von Bingen, uitgegeven door het Nieuw Liedfonds.

Tekst

Ontstaan

Inhoud

Het Latijn kent verschillende woorden voor het begrip liefde: amor, de erotische liefde, en caritas, de belangeloze, zorgende liefde. De zorgende liefde laat zich niet begrenzen, is er voor iedereen, zonder uitzondering, zonder ophouden. In dit lied wordt caritas voorgesteld als een persoon die aan God de kus van de vrede geeft. Een beeld dat suggereert dat deze ontmoeting de liefde goddelijker maakt en vredelievender.

Muziek

De muziek is geschreven voor vierstemmig koor, gemeente en orgel. Het is een traditioneel kerklied en heeft een koorgedeelte met klassieke imitaties. Contrapunt in tekst en melodie. Aanwijzing bij de uitvoering: niet te zwaar en hymnisch zingen. De band tussen de allerhoogste en de kus van de vrede krijgt fysieke dimensie door de wijze waarop dit is gecomponeerd.

Liturgisch gebruik

Het is een zeer toegankelijk lied dat op meer plaatsen gezongen kan worden. Als openingslied. Door de woorden 'zorg en aandacht' is het geschikt als slot van de voorbeden. Na lezingen of toespraken over de liefde. Als eucharistisch lied, vergezeld van een gesproken tafelgebed.

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links