Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden op zaterdag 30 november 2019 in Amersfoort. Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hildegard von Bingen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hildegard von Bingen
Hildegard van Bingen schrijft haar visioenen neer op wastabletten. Haar secretaris Volmar transcribeert ze op perkament.
Hildegard van Bingen schrijft haar visioenen neer op wastabletten. Haar secretaris Volmar transcribeert ze op perkament.
Pseudoniem Hildegard
Geboren Bermersheim, 1098
Overleden Bingen, 17-09-1179
Rechten Vervallen
Website – Wikipedia (nl)

Hildegard von Bingen (Bermersheim, bij Alzey, Midden-Duitsland, 1098 – Rupertsberg, bij Bingen, 17 september 1179), bijgenaamd "de Sibille van de Rijn", was een Duitse benedictijnse abdis en geldt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij was onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, compositie en muziekbeoefening, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Zij was de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is. Op 10 mei 2012 verklaarde Paus Benedictus XVI haar heilig en op 7 oktober 2012 werd haar de eretitel van kerklerares verleend.

Liederen van Hildegard

Haar liederen in het Latijn zijn terug te vinden in bewerkingen en niet als letterlijke vertalingen. Bij deze liederen is Hildegard daarom als geloofsgetuige vermeld en niet als dichter. De bekendste Latijnse liederen zijn:

De bewerkingen staan hieronder als liederen vermeld.

Liederen

Bewerkingen

Nog op te nemen liederen die een bewerking zijn van een lied van Hildegard