Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Voor de liefste een lofzang

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voor de liefste een lofzang
VoorDeLiefste.jpg
Dichter/vertaler Pieter Oussoren
Jelle Stellingwerf
Editie(s)
Standaardeditie

Voor de liefste een lofzang is een bundel met de psalmen uit de Naardense Bijbel, bedoeld om als onberijmde psalmen te zingen.

Auteurs / redactie

Pieter Oussoren en Jelle Stellingwerf

Uitgever

Uitgeverij Skandalon, Vught. ISBN 9789076564500

Edities

Achtergrondinformatie

Voor de liefste een lofzang is een psalmboek dat de Hebreeuwse psalmen zo letterlijk mogelijk vertaalt, en wil helpen om ze eenvoudig te lezen, fluisteren, neuriën, prevelen of: om ze te zingen op rustige abdijtonen. De psalm lezen en alleen het refrein zingen is ook een goede optie. De refreinen zijn zo kort en treffend dat ze onmiddellijk 'onthoudbaar' zijn, zowel in het hoofd als in het hart. Voorzang afwisselen met verzen uit het Liedboek der kerken kan ook: de beide melodieën harmoniëren met elkaar.

Op de bijlage cd (ook los verkrijgbaar) klinken zangvoorbeelden van Voor de liefste een lofzang: rustige abdijtonen, rake refreinen, en variaties met het Liedboek voor de kerken. De voorbeelden zijn eenvoudig toepasbaar. Daarnaast staan op deze cd als toegift enkele 'jazzy' bewerkte Naardense psalmteksten, gecomponeerd door de Apeldoornse predikant Job de Bruin, en een pop-vertolking door de jongensband Wild Thing.

"Zijn psalmvertaling maakt dat niemand nog naar de Statenbijbel hoeft te grijpen om iets van de oorspronkelijke lyrische glans van het psalterium te genieten. [...] Een vertaler die groter blijk geeft van geloof in de kracht van de psalm dan Pieter Oussoren, ken ik niet. Met de uitgave Voor de liefste een lofzang bewijst Oussoren ander maal dat elke psalm - ook de meest brutale vloekpsalm - zich naar het eeuweige werkwoord 'loven' toeschrijft. De bijgevoegde cd meet rustige abdijtonen, rake refreinen en harmonische variaties met het Liedboek maakt de vreugde om die 'genade' alleen maar intenser." (De Kovel - Monastiek Tijdschrift voor Vlaanderen en Nederland)

De cd Halvernacht

Op deze cd worden psalmen uit Voor de liefste een lofzang uitgevoerd door de Cantori Davidici. Zij nemen de luisteraar mee het klooster in vanaf de Metten ('s morgens halfvijf) tot aan de Completen ('s avonds halfacht). Na de openingszang 'Halvernacht sta ik op om u te danken voor uw gerechtigheid in al uw regels' (Anti­foon bij psalm 119), klinken uit de mond van de Cantori psalmen, toegedeeld aan de zeven gebedsdiensten in een idioom dat reikt van close harmony tot Arvo Pärt.

Zettingen

De meerstemmige zettingen (koor, orgel, piano en zelfs gitaar!) van de reciteertonen én luistervoorbeelden uit Voor de liefste een lofzang zijn verkrijgbaar via de website van Euwe de Jong

Externe links