Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Water, water van de doop

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Liedboek 2013 358 (a) Zingt Jubilate 609 (b)
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Water, water van de doop
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter André Troost
Vertaler Cor Waringa (Fr)
Bijbelplaats Genesis 9:8-17
Exodus 2:1-10
Matteüs 3:13-17
Matteüs 13:18-23
Marcus 1:9-11
Lucas 3:21-22
Metrisch 7-7-7-7
Muziek
Componist Hans van Haeften (a)
Wim ter Burg (b)
Melodie Water, water van de doop (van Haeften) (a)
Water, water van de doop (ter Burg) (b)
Psalm 136 (c)
Solmisatie 5-5-4-2-3-1-2 (a)
1-1-1-2-3-3-2 (b)
Gebruik
Kerkelijk jaar Doop van de Heer
Paasnacht
Thema Doop
Liedbundels
Liedboek 2013 358 (a)
Zingt Jubilate 609 (b)
Geroepen om te zingen 78 (b)
Lieteboek 2013 358 (a)
Zingend Geloven 2-76 (b); 7-80 (b)
Zingende gezegend 235 (b)

Water, water van de doop is een dooplied. De tekst is geschreven door André Troost. Er zijn twee melodieën bij deze tekst, één van Wim ter Burg en een nieuwere van Hans van Haeften.

Opname beluisteren

  • Melodie gespeeld door Karel van Ingen:
  • Melodie a: Opname cd Met hart en ziel, Vocaal Theologen Ensemble (fragment).

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet (volledig) worden weergegeven. De woordwolk geeft een indicatie van de taal die in het lied wordt gebruikt.

Woordwolk liedtekst

Ontstaan

Het doopvont dat de dichter voor ogen stond bij het schrijven van deze tekst, was dat van de Maranathakerk in Woerden. Het staat daar als een fontein, als een put van levend water, een bron van hoop, wit en veelbelovend, zonder woorden veelzeggend voor klein en groot. Onder de indruk van dit doopvont werd het lied geschreven.

Inhoud

De tekst van Andre Troost heeft als begin en eind de hoop als thema: het water van de doop is taal en teken van hoop (str. 1) en is bron van hoop (str. 5). De andere strofen verwijzen naar bijbelverhalen waarin het water is verbeeld: Noach en de vloed (verg. 1 Petrus 3,20-22), Mozes en de Nijl en Jezus bij de Jordaan.

Muziek

Oorspronkelijk is dit lied geschreven op de melodie van de Geneefse psalm 136.

Ten behoeve van 'Zingend Geloven' schreef Wim ter Burg een melodie. Hij koos als toonsoort F grote terts. De melodieomvang is een sext; de eerste regel omspant een terts, de tweede regel bouwt uit naar een kwint. De derde regel bereikt de hoogste noot (d-twee gestreept) en varieert in het ritme. De omslag tussen eerste en tweede vershelft wordt onderstreept door een halve rust.

Dit lied heeft voor het Liedboek een nieuwe, speelse sprankelende melodie gekregen. Het doel was dat dit lied een feest is om te zingen voor groot en klein. Hans van Haeften haalde zijn inspiratie uit een vraag van een cantorijlid waarom zoveel liederen een melodie hebben die aan het eind omlaag gaat. "Ik bedacht dat het eerste lied dat daarna zou schrijven, in de laatste regel omhoog zou gaan. Dat zou de melodie meteen een stuk feestelijker maken." Bovendien bood een liedboekdag met aandacht voor ritmes inspiratie. De muziek van Dave Brubeck (Take Five) werd als voorbeeld beluisterd. Daarnaast studeerde hij met zijn cantorij de Sussex Carol in in de bewerking van Bob Chilcott (in 7/8 maat).

De tekst van het lied komt in de toonzetting van Hans van Haeften op verschillende manieren tot uitdrukking in de melodie. Het ritme symboliseert het druppelende water. De relatie met de tekst is het sterkst in strofe 1.

Water, water van de doop,
taal en teken van de hoop:
zie wij komen bij u staan,
wijs ons Gods belofte aan.

Hans van Haeften: "De doop komt van boven, dus hebben de eerste twee regels een dalende melodie. In regel 3 komt ons antwoord daarop, dat is dus een beweging naar boven. De doop wijst in regel vier naar de beloften, hij wijst dus omhoog." (Bron: EREdienst, informatieblad voor liturgie en kerkmuziek, jaargang 41, nr 2 maart 2014)

Muziekuitgaven

  • De melodie in het Liedboek is ook voorzien van een ritmenotatie voor een percussieinstrument (bijv. jembee).
  • Er staat een intonatie en zetting voor orgel in EREdienst, informatieblad voor liturgie en kerkmuziek, jaargang 41, nr 2 maart 2014.

Zie het artikel Zie Water, water van de doop (van Haeften) (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie a.

Aanwijzingen voor de uitvoering

"De zetting is niet voor een bepaald instrument gedacht. Zij werkt het beste op een piano of orgel met een directe aanspraak. Een slagwerker kan het ritme ondersteunen. Als begeleider kun je bij het instuderen het beste eerst alle achtste noten meetellen om het ritme exact te krijgen. Het tempo is ongeveer MM250 voor de achtste noot. Daarna voel je vanzelf drie slagen per maat: een lange en twee korte. Het is mogelijke om alle coupletten zonder rusten achter elkaar door te spelen. Als meer tijd gewenst is, kunnen twee kwarten rust tussen de coupletten worden toegevoegd." (Bron: EREdienst, informatieblad voor liturgie en kerkmuziek, jaargang 41, nr 2 maart 2014)

Hymnologische informatie

Cor Waringa heeft de Friese vertaling gemaakt: Wetter, wetter fan ’e doop

Literatuur

Toelichting: