Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Brood zal ik geven

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Liedboek 2013 1007
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Brood zal ik geven
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Maarten Das
Vertaler Eppie Dam (Fr)
Bijbelplaats Matteüs 25:31-40
Tobit 1:17
Metrisch 10-11
Muziek
Componist Wim Ruessink
Melodie Brood zal ik geven
Solmisatie 5-3-2-2-1-1
Gebruik
Thema Vrede en gerechtigheid
Trefwoord Naastenliefde
Liedbundels
Liedboek 2013 1007
Lieteboek 2013 1007

Brood zal ik geven is een lied met een tekst van Maarten Das, op basis van de naar de zeven werken van barmhartigheid. De melodie is van Wim Ruessink.

Opname beluisteren

  • Pacras Consort, Leiden:
  • Melodieën:

Tekst

Ontstaan

De redactie van Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk, miste een lied over de zeven werken van barmhartigheid. De bijbelse basis in Matteüs en Tobit van dit lied is duidelijk; de wens om bijvoorbeeld rond diaconale thema's of rond lezingen aan het eind van het kerkelijk jaar een passend lied te hebben was duidelijk. Aan Maarten Das werd gevraagd om een lied te maken dat in zijn geheel gezongen kon worden: beknopt, dus! Hij vatte de vraag zeer letterlijk op: in zeven maal twee regels is de hele inhoud gevat, als in een middeleeuws tableau.

Inhoud

Het lied is gebaseerd op de zeven werken van barmhartigheid: hongerigen voeden, dorstigen water geven, vreemdelingen onderdak bieden, naakten kleden, zieken verzorgen, gevangen te eten brengen, naar Matteüs 25:31-40, en doden begraven, naar Tobit 1:17. De dichter vatte de eerste twee samen in de eerste strofe. De zevende strofe is de 'toewijding': 'zó wil ik leven, eenvoudig en klein, met twee lege handen een koningskind zijn.'

Muziek

Het lied heeft twee melodieën, die elkaar afwisselen per strofe van het lied. Bij dit lied is het essentieel om alle strofen te zingen, en dóór te zingen. De ervaring leert dat de voortekens/de mollen notenlezers afschrikken, maar voor onbevangen zangers geen probleem opleveren.

Muziekuitgaven

Zie het artikel Zie Brood zal ik geven (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen van deze melodie.

Hymnologische informatie

Eppie Dam maakte de Friese berijming: Brea sil ik weijaan

Literatuur

Toelichting:

Culturele informatie

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.