Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Een stad van vrede zoeken wij

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Tussentijds 126 (I) Zingt Jubilate 107 (I)
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Een stad van vrede zoeken wij
Een lied om vrede
Vorm Lied met refrein
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Wim Pendrecht
Bijbelplaats Richt 7
Richt 8
Psalm 122
Jes 8:23
Jes 9:1-6
Jer 33:14-16
Bar 5:1-9
Mich 5:1-4
Sef 3:14-20
Zach 8:1-8
Mat 2:10
Luc 1:42
Luc 2:9-14
Luc 3:4
Luc 3:16
Luc 21:36
Openb 21:1-3
Metrisch 8-8-7-8-8-7/7-7
Muziek
Componist Wim ter Burg
Solmisatie 3-3-3-6-3-2-1-7
Gebruik
Kerkelijk jaar Adventstijd
Kerstnacht
Kerstmorgen
Epifanie
Thema Vrede en gerechtigheid
Liedbundels
Tussentijds 126 (I)
Zingt Jubilate 107 (I)

Een stad van vrede zoeken wij is een lied om vrede. De tekst is van Wim Pendrecht, de melodie is van Wim ter Burg.

Opname beluisteren

Tekst

Ontstaan

In het boek Richteren gaat het er voortdurend om, hoe de shalom in het land wordt verbroken en onmogelijk gemaakt. Maar ook is er steeds zicht op de weg, waarlangs de vrede opnieuw werkelijkheid wordt. In deze bijbelverhalen leren wij steeds van het bijzondere naar het algemene te denken. De lijnen mogen worden doorgetrokken naar allen en naar vandaag. De algemene thematiek die in het boek Richteren voorkomt, staat ook centraal in dit lied: vrede is onmogelijk, zolang het recht van de sterkste zijn kansen blijft krijgen, zolang mensen elkaar de aarde als eigen bezit betwisten, zolang de sterken de zwakken verdrukken, zolang wij ook onszelf uitleveren aan de 'afgoden' van macht en kracht, goed en geld. Het lied van Wim Pendrecht is een tekst vol verwachting, vol licht en hunkering, waarin de vrede welhaast wordt uitgeroepen. In ieder geval wordt zij door dit lied alvast uitgezongen! De opbouw van de tekst is als volgt. De strofen zetten achtereenvolgens identiek in: een stad van vrede, een volk van vrede, een lied van vrede, een mens van vrede en het rijk van vrede. Zonder de namen te noemen verwijst dit lied naar Jeruzalem, naar het verzamelde volk van God en naar Jezus Christus. Een bijzondere plaats in dit lied hebben ook de 'woorden'. Het betrouwbare woord van God roept betrouwbare woorden van mensen op. Woorden in de hebreeuws-bijbelse betekenis: woorden, die ook gedáán moeten worden, die gezongen worden, en die de kracht hebben het donker te verjagen. Scheppingswoorden. Het refrein verwijst naar de engelenzang uit de nacht van Christus' geboorte: glorie aan God en vrede op aarde! Het is glorie die afstralen wil op mensen. (Bron: documentatiemateriaal bij Lied van de Week, juni 1986).

Hymnologische informatie

Dit lied komt in verschillende tekstversies voor.

  • In de oorspronkelijke versie (I) wordt verwezen naar schriftgedeelten voor de zondagen van Advent, Kerstnacht en Epifanie voor het C-jaar. De zesde strofe (alleen opgenomen in Tussentijds) is door de dichter later toegevoegd.
  • De dichter bracht enkele geringe wijzigingen aan, zodat het lied ook als vredeslied in andere perioden van het jaar bruikbaar is (versie II).

Literatuur

Toelichting:

  • S.de Vries/C.Brandenburg: Lied van de Week 860617
  • Continuo: Zingen en spelen, blz.193 (G.Kock)
Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.