Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hoofdpagina

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Kerkliedwiki


Wat is Kerkliedwiki?
Kerkliedwiki is een online encyclopedie met achtergrondinformatie over kerkliederen. Over het ontstaan en de inhoud. Maar ook over de makers ervan: tekstdichters en componisten. Kerkliedwiki helpt bovendien uitvoerenden van kerkmuziek (koren, musici) op weg met praktische informatie en wijst de weg naar relevante bladmuziek. Meer lezen over de achtergronden en de opzet van Kerkliedwiki.
Actueel
Kom kennismaken en meeschrijven op zaterdag 27 juni 2015 in Amersfoort tijdens de Kerkliedwiki Schrijfdag.
Etalage
Hier vind je de links naar de liedbeschrijvingen in Kerkliedwiki waar we trots op zijn. Bijvoorbeeld omdat die al zeer compleet zijn, zeer speciale informatie bevatten, of veel slimme doorverwijzingen naar goede bronnen bevatten. Naar de Etalage.
TIP: Bijbelregisters
Welke liederen passen er bij een bepaalde bijbeltekst? In deze wiki werken we aan het ultieme register van alle liederen bij de bijbelplaatsen, uit alle bundels bij elkaar gebracht. Alle liederen in het nieuwe Liedboek zijn nu opgenomen. Aanvullingen van andere bundels zijn van harte welkom.
TIP: Registers Liturgisch gebruik
Welke liederen passen bij een speciaal moment in het liturgisch jaar of bij liturgische momenten? Deze wiki gaat snel de weg wijzen naar alle passende liederen op liturgisch gebruik. Nu al gevuld met de lijst van alle liederen van het nieuwe Liedboek. Bovendien zijn de liederen die passen bij de periode van de Paastijd tot en met de zomer nu al ingevuld.
TIP: Themapagina's
Bijzondere kalenderdata, speciale gebeurtenissen of feesten, maatschappelijke aandachtsgebieden kunnen ook opgenomen worden in vieringen. Met speciale themapagina's wil Kerkliedwiki eenvoudig de weg wijzen naar bijpassende liederen. De collectie themapagina's zal de komende tijd verder groeien.
Zoeken in categorieën (bèta)
We ontwikkelen een handige zoekfunctie om eenvoudig naar liederen te kunnen zoeken die voldoen aan bepaalde criteria. Deze functie is nog niet af, maar je kunt er al mee experimenteren. Laat vooral even weten wat je ervan vindt.
PORTALEN PER LIEDBUNDEL
Per liedbundel is er (of komt er) een speciaal toegangsportaal om rechtstreeks naar de liederen uit die collectie te kunnen gaan.
Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk
Liedboek detail.jpg
In mei 2013 verscheen het Liedboek, een bundel met circa 1500 liederen. Het Liedboek bevat het volledige Geneefse psalter, andere psalmvormen en een grote collectie liederen en liturgische gezangen voor gebruik in de eredienst. Ook zijn er liederen opgenomen voor gebruik in andere vieringen en leefkringen. Er zijn verschillende registers beschikbaar: Naar inhoud Liedboek. Naar overzicht kinderliederen in het Liedboek. Naar register bijbelboeken. Naar register liturgisch gebruik.
Tussentijds
Tussentijds detail.jpg
In 2005 verscheen de bundel Tussentijds met een selectie uit de nieuwe liederen die waren ontstaan na 1973. Deze bundel moest voorzien in de behoefte aan nieuw materiaal in afwachting van een nieuw Liedboek. Naar inhoud van Tussentijds.
Liedboek voor de Kerken
Liedboek voor de kerken detail.jpg
In 1973 verscheen het Liedboek voor de Kerken, met daarin de 150 Geneefse psalmen in de berijming van 1968 en 491 gezangen. Deze bundel is zeer breed ingevoerd in veel protestantse kerken. Naar inhoud Liedboek voor de Kerken.
Zingend Geloven
Zingend geloven detail.jpg
Zingend Geloven is een reeks van acht bundels met kerkliederen die zijn verschenen na 1973. Liederen hieruit zijn ook opgenomen in Tussentijds en in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk. Dit portaal brengt je bij de volledige inhoudsopgave van deze bundels. Naar inhoud Zingend Geloven.
Gezangen voor Liturgie
Gezangen voor liturgie detail.jpg
Gezangen voor Liturgie is een bundel met 659 liederen en liturgische gezangen, vooral in gebruik in de Rooms-katholieke kerken. Dit portaal brengt je bij de volledige inhoud van Gezangen voor Liturgie.
Evangelische Liedbundel
Evangelischeliedbundel.jpg
De Evangelische Liedbundel is samengesteld door De Stichting Evangelisch Werkverband voor gebruik in gemeenten met een evangelische gerichtheid van het gemeenteleven. Naar inhoud Evangelische Liedbundel.
Opwekkingsliederen
Opwekkingsliederen detail.jpg
De bundel Opwekkingsliederen van de Stichting Opwekking. Aanvankelijk werd deze bundel alleen gebruikt binnen de Pinksterkerken, maar tegenwoordig wordt er ook in veel andere christelijke kerken in Nederland uit gezongen. Naar inhoud Opwekkingsliederen.
Alles wordt nieuw
AWN.jpg
De verzamelbundel Alles wordt nieuw bevat 120 bijbelliederen voor de jeugd. Deze kinderliederen zijn eerder in vier afzonderlijke deeltjes uitgegeven vanaf 1966. Naar inhoud Alles wordt nieuw.
Naast de verzamelbundels met liederen, bestaan er ook bundels met liederen van één of enkele auteurs. Die bundels vind je (binnenkort) in het overzicht auteursbundels.
INFORMATIE VOOR WIKI-AUTEURS
Schrijfwijzer
Heb je specifieke kennis van bepaalde liederen of genres? En wil je meewerken aan het vullen van de Kerkliedwiki? Je bent van harte welkom! Lees eerst de informatie in de Schrijfwijzer er eens op na. Daar vind je aanwijzingen voor het type informatie en de bronnen die je kunnen helpen.
Auteursinstructies
Wil je informatie invoeren, dan kun je in de auteursinstructies vinden hoe dat technisch het meest eenvoudig gaat.
Knip-en-plak-codes
Voor diverse onderdelen uit de liedbeschrijvingen zijn er knip- en plakcodes beschikbaar. Je kunt die eenvoudig knippen/kopiëren en plakken op de pagina die je wilt maken.
Schrijfdagen
Wat is er leuker dan samen een start maken met het invullen van een aantal liederen? We organiseren daarvoor regelmatig een schrijfdag. Dagen waarop je met hulp van experts en met de bronnen erbij aan de slag gaat met een paar liederen. En natuurlijk worden die ook samen gezongen. De eerste Kerkliedwiki Schrijfdagen vonden plaats op 27 september 2014 en 24 januari 2015 in Amersfoort. Op 27 juni 2015 is de volgende schrijfdag gepland. Ook interesse om een Schrijfdag te helpen organiseren? Laat het weten door e-mail te sturen.

Schrijfdag2.jpg

Kerkliedwiki is een initiatief van Stichting Kerkmuziek Netwerk.