Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Georg Friederich Händel

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Georg Friedrich Händel door Balthasar Denner
Portret van Georg Friedrich Händel door Balthasar Denner
Geboren Halle an der Saale, 23 februari 1685
Overleden Londen, 14 april 1759
Rechten Vervallen
Wikipedia (nl) – Hymnary.org

Georg Friederich Händel, in het Engels George Frideric Handel (Halle an der Saale, 23 februari 1685 - Londen, 14 april 1759) was een componist. Geboren in Duitsland, beleefde hij het hoogtepunt van zijn roem in de Engelse hoofdstad Londen.

Leven

Het muzikale talent van Georg Friederich Händel - in hetzelfde jaar geboren als Johann Sebastian Bach werd al op jonge leeftijd duidelijk, al kwam hij niet uit een muzikaal gezin. Op voorspraak van hertog Johan Adolf kreeg hij vanaf zijn zevende muziekles van Friedrich Zachau, de organist van de Marktkirche in Halle an der Saale. Händel trok in 1703/1704 naar Hamburg, bezocht Italië in 1707/1708 en in 1709 en compopneerde daar succesvolle opera's. In 1710 werd hij hofkapelmeester in Hannover. In dat jaar bezocht hij voor het eerst Londen. Dat smaakte naar meer en daarom ging hij er twee jaar later weer naartoe. In 1727 werd hij Engels staatsburger - en hij schreef zijn achternaam voortaan zonder Umlaut: Handel. Hij componeerde een bijzonder groot aantal werken, wereldlijk en geestelijk: opera's, oratoria, orgelconcerten en cantates.

Liederen