Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Laten wij gaan naar het huis van de Heer

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Liedboek 2013 122a 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Laten wij gaan naar het huis van de Heer
Vorm Vrije vorm
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Psalm 122
Schrijver David (volgens opschrift)
Type Pelgrimslied
Latijnse titel Lætatus sum
Vulgaat Psalm 121
Tekst
Dichter Sytze de Vries
Vertaler Eppie Dam (Fr)
Bijbelplaats Psalm 122
Muziek
Componist Willem Vogel
Melodie Laten wij gaan naar het huis van de Heer
Solmisatie 2-2-2-5-5-5-6-6-6-7
Gebruik
Kerkelijk jaar Laetare
Liedbundels
Liedboek 2013 122a
Voor de kinderen van Korach 2-27
Lieteboek 2013 122a
Lied van de week 890228

Laten wij gaan naar het huis van de Heer, zingend de zangen van opgang! Een prachtig begin van deze door Sytze de Vries hertaalde psalmtekst, die door Willem Vogel getoonzet is.

Tekst

Het verhaal van Psalm 122 vraagt om een vertellende solist, die - door vrienden meegenomen naar Jeruzalem - uitzingt wat de aankomst aldaar betekent. De functie van de vredesstad wordt door allen bezongen. Opvallend in deze psalm, hoe Jeruzalem bijna een personificatie is. Het gaat echt om een ontmoeting. De aanstekelijke vrolijkheid van de woorden is in het dansante metrum van de tekst volgehouden en wordt ook in de noten benadrukt.

Muziek

Een toonzetting voor solo, koor, gemeente en orgel. De solist vult voornamelijk de rol van de enkeling (de ik-teksten) of van de verteller in. Het koor is ofwel voorzanger van de gemeente (in het eerste refrein) of zij beeldt muzikaal de meer extatische tekststukken uit. Bij het imitatorische 'Jerusalem' roepen allen, 'van hoog tot laag' (dus SATB) de vredesstad aan . De gemeente beantwoordt steeds de oproepen van de solist: in de refreinen wordt de vrede toegewenst. Al instemmend maakt ieder zich aan die vrede medeplichtig. Of, anders gezegd, in de laatste regel gaan koor en gemeente 'hand in hand' in de wens om vrede voor de Godsstad.

Muziekuitgaven

Zie het artikel Zie Laten wij gaan naar het huis van de Heer (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen van deze melodie.

Eppie Dam maakte de Friese vertaling: Kom lit ús gean nei it hûs fan de Hear